Zaraze prete pandemijom

Nadležni za zdravlje upozoravaju da je svet već uveliko zreo za smrtonosnu epidemiju nekog gripa, sličnu onoj 1918. 

 "Siromaštvo i bolest su povezani. Osobe s malo novca ne mogu da biraju gde će živeti. Može se dogoditi da moraju da žive u sredinama koje su podložnije infekcijama. S obzirom da se često razboljevaju, njihov imuni sistem je u toj meri razoren da su mnogo podložnije novim infekcijama. Siromaštvo znači  nemogućnost odupiranja infekcijama", kaže Stjuart Parkinson, stručnjak u ovoj službi.

Po rečima doktora Džoksela Garsije, zamenika direktora Panameričke zdravstvene organizacije, u siromašnim oblastima zdravstvena zaštita je često neuspešna.

“Ako nemate primarnu negu, bolničare i lekare, infrastrukturu za stvaranje sistema koji se odnose na zdravstvo, onda ne možete ni da se održite. I ratovi doprinose širenju bolesti, jer često stvaraju veliki broj izbeglica”, kaže on.

Parkinson ocenjuje da “verovatno nije slučajnost što je velika epidemija španske groznice 1918. bila povezana sa kretanjem trupa u Evropi i što je posebno pogodila SAD, jer je to bilo vreme američkog uključivanja u rat, a kretanje trupa napred-nazad stvorilo je velike mogućnosti za zarazu”. To je bilo na završetku Prvog svetskog rata, a žrtava epidemije, u kojoj je, prema procenama, živote izgubilo od 20 do 40 miliona ljudi, bilo je više nego u ratu.

Gde su vojnici i sukob, tu su i prostitucija i silovanje, što je proteklih nekoliko godina uticalo i na brzo širenje side u mnogim afričkim zemljama.

"Mnoge države koje trpe zbog side, na primer, ne žele javno da saopšte da je virus HIV tu, jer strepe da bi to moglo da utiče na turizam, a time i na nacionalni dohodak. Prema tome, ima mnogo faktora koji negativno utiču na javno zdravlje, koji imaju političke, a ne zdravstvene implikacije. Ako ne priznate da postoji bolest, vi je ne suzbijate. A ako je ne suzbijate, ona se širi", upozorava Parkinson.

Napore da se bolest suzbije ponekad podrivaju i lokalna politika i korupcija.

Globalna fondacija za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, koju je formirala Grupa 8, nedavno je suspendovala finansijsku pomoc Ugandi. Učinjeno je to kada su se pojavilii dokazi da je vladina agencija zloupotrebila novac za pomoć. Uganda je dobila 45 miliona dolara, od 201 miliona koliko je izdvojeno za tu zemlju u dvogodišnjem periodu. 

Nadležni za zdravlje upozoravaju da je svet već uveliko zreo za smrtonosnu epidemiju nekog gripa, sličnu onoj 1918.

Ukoliko bi se to dogodilo, agencije za javno zdravlje će morati da se uhvate u koštac ne samo s medicinskim pitanjima, nego i s trostrukom opasnošću - od siromaštva, rata i politike. 

VAŠINGTON, 14. jun 2009. (FoNet)

Pogledajte još