fbpx

NIS sutra isplaćuje dividende

Bruto iznos po akciji je 75,83 dinara, a na račun manjinskih akcionara za pet akcija biće ukupno uplaćeno 322,25 dinara. Ukupna suma za isplatu dividendi iznosi 12,36 milijardi dinara.

Iznos od preko 12 milijardi dinara je najveći koji je neka kompanija, listirana na Beogradskoj berzi, isplatila na ime dividende.

Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara V redovne sednice Skupštine akcionara, koji je bio 8. juna 2013. godine.

Akcionarima koji su kao gradjani dobili po pet akcija NIS-a, oko 2,4 miliona manjinskih akcionara, 20. avgusta će biti uplaćena pripadajuća dividenda na novčane račune u Banci Poštanska štedionica.

Istovremeno, NIS će uplatiti porez na prihode od kapitala koji za domaća fizička lica iznosi 15 odsto.

Datum isplate dividendi akcionarima NIS-a u skladu je sa odlukom generalnog direktora kompanije.

Ovoj odluci prethodila je odluka Skupštine akcionara da se za isplatu dividendi izdvoji 25 odsto dobiti ostvarene u 2012. godini, umesto 15 odsto, koliko iznosi minimum predvidjen politikom dividendi kompanije.

NIS je srpsko-ruska kompanija u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta, koji u NIS-u ima oko 56 odsto akcija, dok oko 29 odsto akcija pripada državi Srbiji, a ostatak gradjanima i manjinskim akcionarima

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.