KiM: Ove nedelje odluka o izborima

Prema njegovim rečima, skupštine četiri opštine sa severa pokrajine održaće sednice na kojima će se odbornici izjasniti o izlasku Srba na lokalne izbore 3. novembra u organizaciji prištinske vlasti.

"Predsednici opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica će u toku nedelje zakazati pojedinačne sednice Skupština opština na kojima će biti zauzet stav o novembarskim izborima koje je zakazala Prišitna", kazao je Nedeljković za agenciju Beta.

Po rečima Nedeljkovića, predstavnici Srba sa severa Kosova obavestiće državni vrh o odluci odbornika te četiri opštine.

Nedeljković je podsetio da je prošle nedelje "Skupštine AP Kosovo i Metohija" zaključila da su lokalni izbori koje organizuju prištinske vlasti, neprihvatljivi jer se njima krše Ustav i zakoni Srbije.

Ta skupština je u petak zatražila od Ustavnog suda Srbije da se izjasni o tome da li su građani Srbije s Kosova dužni i da li imaju prava da učestvuju na lokalnim izborima koje raspisuje nepriznata država.

Rok za prijavljivanje izbornih lista za učešće na novembraskim izborima je 4. spetembar. Beograd predlaže jedinstvenu srpsku listu.

Državni vrh Srbije je na poslednjem sastanku sa predstavnicima Srba sa severa, održanom 14. avgusta u Beogradu, pozvao kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore, uz ocenu da je to najbolji način borbe za državne i nacionalne interese, i poručio im da će država ostati uz njih bez obzira kakvu odluku donesu.

Kosovskim Srbima je tada poručeno da bi formiranje opština zasnovanih na principima statusne neutralnosti što proizilazi iz briselskog sporazuma, trebalo da bude način borbe za nacionalne interese. Takođe je poručeno da će izbori biti održani i bez njih.

U sredu na sastanku u Predsedništvu Srbije s predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom bili su predstavnici opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga i čelnik mitrovačkog Zdravstvenog centra.


B92

Pogledajte još