U rekonstruisanoj Vladi mora biti najmanje 30% žena

Zato 44 organizacije civilnog društva, 88 pojedinki i pojedinaca i predstavnice LDP-a, LSV-a, DS-a i Zelenih Srbije zahtevaju da u rekonstruisanoj Vladi Srbije najmanje 30% ministarskih mesta zauzmu predstavnice manje zastupljenog pola.

U inicijativi koju su pokrenulte Ženska Vlada, Beogradski fond zapolitičku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji, Centar za podršku ženama i Centar modernih veština se podseća da aktuelna Vlada ostaje bez tri ministarke: Verice Kalanović, Suzane Grubješić i Alise Marić, čime se dostignuti broj od pet ministarki smanjuje na dve.

Oni upozoravaju da postoji velika opasnost da se dostignuti standard, koji je ionako bio ispod proseka EU, kroz rekonstrukciju Vlade uruši što ne bi smelo da se desi uoči otvaranja pregovora o članstvu.

Pre nešto manje od dve godine, Zakon o izboru narodnih poslanika izmenjen je tako da prpisuje da u Skupštini Srbije bude najmanje 30% žena.

Podsećaju da je ravnopravnost jedna od temeljnih vrednosti svakog društva, a da je rodna ravnopravnost prva stepenica na kojoj se vidi da li jedno društvo ima nameru da podjednako uvažava sve svoje građane i građanke. Takođe skreću pažnju i na javnu elektronsku bazu Ženske Vlade, koja broji stotine ekspertkinja koje bi trebalo da se uključe u rad buduće, rekonstruisane vlade.

U premijerskom kabinetu Mirka Cvetkovića prvi put u istoriji Srbije bilo pet ministarki: Dijana Dragutinović, Snežana Malović, Suzana Grubješić, Verica Kalanović i Snežana Samardžić, a Vlada Ivice Dačića formirana krajem jula 2012. godine je zadržala dostignuti nivo učešća žena.

Izvor: B92

Pogledajte još