Jazavac pronašao blago i tela srednjovekovnih ratnika

Jazavac je iskopao veliku rupu na farmi u nemačkom gradu Štolpeu prošle jeseni, ali je tek ovog meseca obelodanjeno otkriće.

Kada su vlasnici te farme Hendrikje Ring i Lars Vilhelm, inače vajari i arheolozi amateri, prišli rupi videli su u njoj ljudsku karličnu kost, a zatim su našli i komade nakita.

“Primetili smo iskopanu karličnu kost, bilo nam je očigledno da je ljudska. To nas nije iznenadilo, jer je 1960-ih godina na drugoj strani puta nađeno drevno groblje. Gurnuli smo kameru u rupu i fotografisali daljinskim upravljanjem. Našli smo nakit, izvadili ga i obavestili vlasti”, rekla je Hendrikje Ring za “Spiegel Online”.

Kada su arheolozi nastavili posao koji je započeo jazavac, našli su ukupno osam grobova iz prve polovine 12. veka u kojima su sahranjeni pripadnici jednog od plemena Polapskih Slovena.

U njima su, između ostalog, nađena tela dvojice vojnih zapovednika i jedne žene za koju se pretpostavlja da je bila supruga jednog od njih.

Pored vojnih zapovednika su nađeni artefakti koji ukazuju na njihov status: kaiševi sa bronzanom kopčom u obliku zmija, bronzane činije, vrhovi strela, oružje.

“Do sada nismo našli ovako nešto u Brandenburgu, tako da je ovo veoma važno otkriće”, rekao je arheolog Tomas Kersting sa Brandenburškog odeljenja za očuvanje spomenika.

On je izjavio da su bronzane činije nađene pored stopala pomogle pri utvrđivanju društvenog statusa.

“To ih je identifikovalo kao pripadnike elite, oni su imali činije kako bi u njima oprali ruke pre obedovanja”, rekao je Feliks Birman, vođa arheološkogtima sa Univerziteta u Getingenu.

Jedan od skeleta zapovednika je veoma dobro očuvan i pokazuje tragove višestrukih rana načinjenih mačem i kopljem i frakture najverovatnije nastale pri padu sa konja, izjavio je Buirman.

Kraj njega je nađen i dugački dvosekli mač.

Procenjeno je da je imao 40 godina kada je umro, ali nije jasan uzrok smrti.

Pored njega je ležao skelet žene, za koju se veruje da je bila njegova supruga.

“Ona je imala novčić u ustima, koji je prema drevnom učenju, bio namenjen skeledžiji da je preveze u svet mrtvih”, rekao je arheolog Kersting.

U vreme kada su sahranjena ova nađena tela, dominacija slovenskih plemena u Brandenburškom regionu je slabila pred naletom Franaka sa zapada.

Do danas se od Polapskih Slovena održala jedino zajednica Lužičkih Srba.

Nađeni artefakti biće izloženi u septembru.

Izvor: Blic

Pogledajte još