AKO BUDE PARA: Opštine plaćaju đačku užinu

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o osnovnoj školi, koji se primenjuju počev od školske 2013/14. godine, škola u okviru školskog objekta, u saradnji sa savetom roditelja, organizuje ishranu za učenike, rekao je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Školama se, kako je objasnio Antonijević, daje mogućnost da organizuju đačku kuhinju, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta lokalne samouprave ili škola može da nađe donatora, a to mogu da budu i sami roditelji.

To praktično znači da ova novina u zakonu nije obavezna, odnosno da zavisi od toga koliko lokalne samouprave imaju novca i da li škola ima dobrotvora.

Antonijević navodi da su sve odluke u vezi sa jelovnikom, da li će na meniju na primer biti peciva ili kuvano jelo, ostavljene školi i savetu roditelja.

On podseća da najveći broj škola već ima namenske trpezarije i da mogu, u zavisnosti od želja dece i finansijskih sredstva, obezbediti i topli obrok.
"Aktiviranjem đačkih kuhinja moći će da se zaposle novi ljudi, dve do tri servirke, kuvarice", rekao je pomoćnik ministra prosvete i naveo da i u slučaju da roditelji sami finansiraju užinu, to će biti mnogo manje nego da svakog dana daju deci džeparac za hranu u pekari ili na kiosku.

Iz uprave grada Beograda za sada nema odluke da će grad finansirati đački obrok za svoje školarce.

"Mi u ovom trenutku činimo velike napore u iznalaženju rešenja da finansiramo tekuće obaveze iz domena obrazovanja i dečje zaštite", rekla je Tanjugu gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić i navela da su odlukom Republike, tekući prihodi Beograda za ovu godinu smanjeni za 6,8 milijardi dinara.

Kako kaže, treba imati u vidu da kvalitetna đačka užina minimalno iznosi oko 220 dinara, a u Beogradu je 125.000 osnovaca.

"Da ne govorimo o kontroli hrane, distributivnim kuhinjama, stručnim licima koja poslužuju, kao i posebnim potrebama pojedine dece", rekla je Jovčić.

Ona je navela da grad Beograd nastavlja sa obezbeđivanjem besplatnih udžbenika za beogradske osnovce, a da mališani u glavnom gradu, kao i do sada, neće plaćati korišćenje javnog gradskog prevoza i dobiće besplatne Bus plus kartice.

Statutom Beograda još ranije je predvideno da gradska opština organizuje prevoz dece i njihovih pratilaca za pripremni predškolski program na udaljenosti većoj od dva kilometra, kao i osnovaca na udaljenosti većoj od cetiri kilometra od sedišta škole.
Inače, u beogradskim školama roditelji osnovaca koji već imaju ručak u školi, prosečno mesečno izdvajaju oko 3.000 dinara, ali cena varira u zavisnosti od toga da li su uključeni i doručak i ručak (na primer u produženom boravku), kao i od koga se hrana nabavlja.

Izvor: Kurir

Pogledajte još