Korupcija u prosveti: Pogledajte koliko košta ocena, ispit, diploma, doktorski rad

Procene Ministarstva prosvete pokazuju da je svaka deseta diploma u Srbiji falsifikovana ili nevažeća. Diplome se na crnom tržištu prodaju po ceni od 1.000 pa do 10.000 evra, a u svaku prodaju umešan je neko od zaposlenih u školi ili na fakultetu, piše "Blic".

To potvrđuje i prošlogodišnje hapšenje rukovodećih ljudi srednje škole u Smederevu kod kojih je zaplenjeno 500 lažnih diploma vanrednih učenika, a kako je pokazala istraga, prodavali su ih od 1.000 do 3.000 evra. Studenta u Nišu diploma fakulteta koštala je 5.000 evra.

Lažne srednjoškolske diplome češće su od lažnih fakultetskih, a najveći broj dolazi sa fakulteta s velikim brojem upisanih i diplomiranih studenata, budući da je na njima teže uočiti propust.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić ranije je naveo da je Ministarstvo tokom provere 2.000 diploma izdatih u Srbiji za jednu crnogorsku firmu, pronašlo oko deset odsto falsifikata. Diplome su ili falsifikovane ili su izdate od nepriznatih ustanova.

"Falsifikuju se ne samo diplome visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta već i najuglednijih univerziteta",
izjavio je Tmušić.

Doktorski rad se u Srbiji može kupiti za oko 3.000 evra, dok je cena seminarskih i diplomskih oko 50 evra.

Ocene u srednjim školama su najmanje 100 evra, a ispit na fakultetu se prođe za 200-300 evra.

"Ukoliko je samo jedna ocena u pitanju, roditelj to, ako može, završava sa nastavnikom. Ako je reč o većem broju jedinica, onda mora da se uključi i direktor, pa je i cena veća. Dešava se da učenici koji se gotovo nisu ni pojavljivali na časovima na kraju dobiju sve dvojke. Cenu ima i veliki broj neopravdanih časova", kaže bivši nastavnik u jednoj beogradskoj srednjoj školi koji je dobio otkaz, kako tvrdi, jer nije pristao na malverzacije i već godinama vodi spor sa školom.

U sindikatima tvrde da se cene radnih mesta kreću od 3.000 evra za profesora u Nišu, preko 5.000 u Novom Sadu do 7.000 u Beogradu.

Inspekcija Ministarstva je najavila bila da će proveriti tvrdnje sindikata, ali nikada niko nije uhapšen pod ovakvom sumnjom
, iako su u Ministarstvu potvrdili da imaju stotinak anonimnih prijava o nezakonitom zapošljavanju u školama.

(Izvor: Blic - Isidora Kranjčević)

Pogledajte još