Sida i pravo žena

Pandemija, epidemija na globalnom nivou, sve više dobija ženski lik jer odsustvo ravnopravnosti žena, od siromaštva i nepismenosti do silovanja i uskraćivanju prava žena na nasledstvo i imovinu, predstavlja najveću prepreku u pobedi nad virusom HIV koji se opasno širi svetom - naglašeno je u najnovijem izveštaju o "Globalnom statusu infekcije".

Nasilje nad ženama predstavlja jedan od uzroka širenja epidemije u zemljama u razvoju u kojima žene i devojke najčešće nemaju ni pravo, ni smelost da odbiju seksualni odnos ili da bar zatraže da partner koristi kondom.

Za milione žena, ukazuje se u izveštaju, "seks predstavlja jedini izvor prihoda". "Činjenica je da ravnoteža snage i prava u mnogim vezama preteže na stranu muškarca i često dobija razmere života ili smrti. Ovi faktori ne mogu se lako odstraniti niti zaobići ali dok postoje, moramo nastaviti s naporima ako želimo da se stane na put epidemiji side i postignu bar minimalni rezultati" - ukazuje se u izveštaju.

Blizu 50 odsto od gotovo 40 miliona osoba zaraženih HIV virusom su žene. U regionima u kojima je epidemija prisutna, više je zaraženih žena nego muškaraca a u zemljama u kojima epidemija tek počinje, broj inficiranih žena nadmašuje broj muškaraca a taj jaz se sve više širi.

Istočna Azija u protekle dve godine doživela je najveći porast broja žena zaraženih HIV virusom - 56 odsto. Po broju zaraženih u ovom periodu slede istočna Evropa i centralna Azija sa 48 odsto zaraženih žena.

U oblasti Kariba, koji je po pogođenosti na drugom mestu, odmah posle država podsaharske Afrike, oboljeva dva puta više žena od njihovih vršnjaka muškaraca.

Jedan od razloga za brzo širenje infekcija leži u činjenici da je, anatomski gledano, lakše da žena preko seksualnog odnosa "zaradi" bolest od muškarca. Ipak, u mnogim delovima sveta, posebno u Aziji, oboljeva više žena od muškaraca jer je virus "pobegao" iz javnih kuća.

Pre samo 12 godina, oko 90 odsto prenošenja HIV virusa u Tajlandu bio je vezan za prostitutke i njihove "mušterije". Međutim, sada oko polovine infekcija javlja se kod žena čiji su muževi ili partneri posećivali javne kuće.

U mnogim delovima sveta, prinudni brakovi kao dugoročne monogamne veze ne štite žene od side jer one još uvek ne mogu da kontrolišu kada će imati seksualni odnos.

Prilaz ovom problemu, koji zagovara takozvani "Američki anti-AIDS paket", takođe se odnosi i na regione u kojima čak i činjenica da je neko u braku povećava rizik da se "zakači" HIV virus - konstatovali su istraživači. 

U nekoliko područja Kenije i Zambije je među udatim tinejdžerkama stepen infekcija HIV virusom bio 10 odsto veći nego među njihovim neudatim ali seksualno aktivnim vršnjakinjama. Slični rezultati dobijeni su i posle istraživanja u Ugandi.

Udate žene u nekim afričkim zemljama ugroženije su od neudatih zato što se mlade žene često udaju za mnogo starije muškarce kako bi bile materijalno zbrinute ali je sasvim izvesno da ti muškarci imaju i druge seksualne partnerke čime su izloženi HIV virusu, kaže se u izveštaju.

Sida postaje katalizator za prava žena u zemaljama u razvoju, smatraju stručnjaci Programa UNAIDS.

"Bilo je dovoljno razloga za zabrinutost zbog položaja žena u zemljama u razvoju i pre side, ali je sada postalo još dramatičnije. Ako sida nije dovoljan razlog da se u popravljanje dramatično teškog položaja žena krene odmah, onda ne znam šta bi moglo biti važnije",dramatično je upozorio direktorat Programa.

Po mišljenju epidemiologa, sazreo je trenutak da se pokreti za prava žena i za borbu protiv side konačno sretnu jer to do sada nije bio slučaj.

"Sve dok se položaj žena ne stavi u središte borbe protiv side, ne vide se izgledi da će moći da se kontroliše epidemija", zaključuje se u izveštaju Programa UNAIDS. 

LONDON , 15. jun 2009. (FoNet)

Pogledajte još