Fikret Abdić podigao milione sa računa Agrokomerca

Prema tvrdnjama lista, navodno se radi o više od šest miliona konvertibilnih maraka (više od tri miliona evra) sredstava sa posebnog računa kompanije koje su austrijske vlasti zamrzle 1995. godine na zahtev vlasti Bosne i Hercegovine.

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Šuhret Fazlić potvrdio je da poseduje informacije da je Agrokomercov račun u Beču ispražnjen i da je u toku istraga kako bi se utvrdilo što se tačno dogodilo.

On je ocenio da se očigledno radi o propustu vlasti BiH, precizirajući da niko nije reagovao kada se Abdić i u Hrvatskoj "dočepao" vredne imovine Agrokomerca, koju držzava sada zbog zastarevanja ne može da vrati.

Fikret Abdić je pre rata bio direktor Agrokomerca, a u toku rata je pod njegovim vodjstvom osnovana Autonomna oblast Zapadna Bosna čiji su se pripadnici sukobili s Muslimanima u Cazinskoj krajini.

On je posle propasti AO Zapadna Bosna pobegao u Hrvatsku, gde mu je posle rata sudjeno za ratne zločine. U Hrvatskoj je osudjen na 15 godina zatvora, a u martu 2012. godine pušten je na slobodu nakon što je izdržao dve trećine kazne.

Izvor: Beta

Pogledajte još