KAKO SМО CNCТЕМАЦКN UHИŠТЕНИ OД NДNJOTA – DЕО √16

Na redu je jedan od većih favorita svih naših naroda i narodnosti. On je doktor političkih nauka, profesor na Mićinom univerzitetu, čovek za vreme čijeg ministrovanja je bilo više štrajkova zaposlenih i afera u resoru koji vodi nego u svim drugim zajedno, ali koji uspeva i pored svega da tvrdi kako je on dobar ministar i političar. Nije imao nameru da podnese ostavku, sve dok ga stranački mali-veliki vođa nije žrtvovao u onome igrici koja se sada već popularno zove “isto sranje drugo pakovanje” odnosno rekonstrukcija Vlade Republike Srbije. “Kurir” je pisao da je isti plakao kao devojčica kada mu je saopšteno da više neće moći da nastavi da upropaštava prosvetni sistem u Srbiji; a ja verujem da je kroz suze i zapevao “Kao letnje kiše, u trenutku srušilo se sve; Kao letnje kiše, iznenada i bez najave”.

Žarko Žaklina Obradović – ako je verovati “Istinomeru”, a jeste, od njegovih ispunjenih obećanja za pet godina ministrovanja imamo besplatne udžbenike za prvake, produžen mini-raspust za vreme epidemije gripa 2009. godine i uz puno kukanja prikupljena sredstva za nastavak finansiranja naših fizičara koji rade u CERN-u. I to je otprilike to. Nije loše za pet godina ministrovanja. Skoro kao Milutin Mrkela Mrkonjić.

Ne mogu tačno da se setim koliko su puta protestovali studenti i koliko je štrajkova glađu i blokada fakulteta bilo, ali reći ću barem deset, mada sam siguran da je više. Što se prosvetara tiče, svake godine je bio barem po jedan mini-štrajk upozorenja, tako da je postalo sasvim normalno da se prvo negde od avgusta a onda sredinom februara priča o štrajku profesora i nastavnika. To je postalo nešto kao da u avgustu rekapitulirate utiske sa letovanja a u februaru pričate o proleću koje dolazi – najnormalnija stvar. I pored svega toga, Žarko Obradović se nije osetio odgovornim za nehumano loše stanje u prosveti.

Potpuno propadanje sistema visokog obrazovanja je samo nastavljeno sa nasilnom tranzicijom na Bolonjski sistem u kojem se nije znalo ko pije a ko plaća ESPB bodove; šta se prenosi, šta ostaje, koliki je uslov za prelazak na budžet naredne godine i koji su uopšte kriterijumi za određivanje vrednosti predispitnih i ispitnih obaveza prema ESPB sistemu. Nisam siguran da se i sada zna na mnogim fakultetima. Bolonja koja je šatro uvedena od školske 2006/2007 godine a u punu implementaciju navodno ušla baš od 2008/2009 kada je Žarko Obradović došao na mesto ministra, uglavnom je generacijama pre 2011. godine (jer za ove od 2011. na dalje zaista nisam upućen) donela sve najgore.
Bolonja je prema studentima bila ona bogata tetka iz Čikaga čiji dolazak obećava svu raskoš i lepotu življenja, ali koja umesto toga donese čokoladu za kuvanje od 100 grama i beskrajno dugo drvi o tome kako su današnje generacije lenje i nesposobne.

Dakle, nametnute su im obaveze Bolonje – pohađanje vežbi i predavanja kao preduslov za izlazak na ispit, negde čak i obavezne seminarske i druge radove a nije im dala ništa zauzvrat. Ništa od polaganja ispita preko kolokvijuma, ništa od većih ocena zbog seminarskih radova. Ništa od manjih nastavnih grupa, praktičnog obrazovanja, smanjenog obima udžbenika i tako dalje. Ništa. Bilo je retkih primera profesora koji su se borili da postupaju prema ovom sistemu, ali se meni, recimo, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dešavalo da ljudima koji su se odrali da bi imali peticu na vežbama profesori preda mnom kroz osmeh kažu: “Pa to je baš lepo od Vas, kolega, ali te vežbe meni uopšte nisu merodavne.”

Što se osnovaca tiče, trebalo bi da pogledate te udžbenike iz kojih deca uče sada. Trenutno se u Srbiji odgajaju generacije imbecila koje uče stvari poput pesme “Pcuvalo”, Vlaste N. Cenića. Možda sam ja kao dete u osnovnoj školi učio gomilu za život nepotrebnih stvari, ali svakako da je i to bolje od trenutne situacije u kojoj se školstvo kreće, a to je pravljenje generacija neobrazovanih budala kojima će biti lako upravljati.

I sve da mu oprostimo, jer Žare je naš mezimac, kad ono afera “Mala matura”. Prvo je rekao da poništavanja male mature neće biti, onda je naravno mala matura poništena. Iz oba predmeta. Onda su se pobunili roditelji dece koji su davali novac za privatne časove kako bi svoje osnovce spremili što bolje za polaganje ispita radi upisa u srednje škole. Pa se nije znalo kako su testovi procureli pa se ispostavilo da ga je neka radnica prošvercovala u burshalteru. Mislim ispade toliko intrige da bi i Horejšio iz one serije “CSI” bio u fazonu da ne može da razmrsi klupko gluposti i odgovornosti uvezano oko tog slučaja. I, naravno, kao što to u Srbiji uvek biva – ministar izlazi, zajedno sa svojom frizurom, izjavljujući pri tom kako se on ne oseća odgovornim i kako ne vidi razlog da podnese ostavku. Pa dobro, Žarko, jebem mu miša. Kako to nikada Vi niste odgovorni ni za jedan propust i glupost u Vašem resoru? Pet godina lažete, pet godina ne ispunjavate obećanja, pet godina upropaštavate prosvetne radnike i prosvetni sistem i uvek je neko drugi kriv i nikada, apsolutno nikada se “Vi ne osećate odgovornim”. Ja znam da je nasleđe tog tvrdog komunizma čiji ste vi đak i idejni nosilac između ostalog i uverenje u to da je narod kriv za sve i da oni na vlasti nikada nisu krivi. Znate kako kaže Dragan Jovanović u “Profesionalcu” – Nije Sloba kriv, mi smo govna! E tako ispade da niste Vi krivi nego su deca govna. Kriva deca što su prepisala, krivi roditelji što su kupili testove, kriva štamparija što ih je štampala, kriva komisija što ih je sastavila, kriva žena koja ih je u brushalteru (moš misliti) prošvercovala, kriva fabrika koja proizvodi papir, kriva firma koja je isekla drvo od kog je napravljen papir, krivo drvo što je izraslo i dozvolilo da bude pretvoreno u papir, krivi Isus, Buda, Krišna, Brama i Jehova, samo Obradović Žarko ni za šta nije kriv.

Verujte mi kada Vam najiskrenije kažem da ama baš nikome nećete nedostajati na poziciji ministra i da bez vas u prosveti nikako ne može da bude gore. Tako da će odlazak proći li neprimećeno ili vrlo primećeno ukoliko neko zapravo sposoban bude došao i uradio nešto dobro za učitelje, nastavnike, profesore, učenike i studente u ovoj zemlji.Prijatno i do viđenja i nevraćajte se unazad na ministarstveničko mesto molimvas.

Pogledajte još