Uništio atrakciju staru 1.200 godina

Šteta učinjena 1.200 godina starom nasipu, stavljenog na listu svetske baštine, stručnjaci su opisali kao “kad bi neko pravio put kroz Stounhendž”.

Ovaj spomenik iz 8. veka dugačak je 132 kilometra duž granice Engleske i Velsa. Veruje se da ga je sagradio kralj Ofa od Merše između 757. i 796. godine kako bi označio granicu između Velsa i Merše i zaštitio svoju zemlju od napada.

Krivično je delo oštetiti nasip zbog njegovog istorijskog značaja, a svako ko to ipak učini suočava se sa kaznom od šest meseci zatvora ili 8.525 funti (oko 10.000 evra).

Sravnjeni deo nalazi se blizu čuvenog akvadukta Pontkisilte preko reke Di na severu Velsa.

Bar 46 metara nasipa uništio je vlasnik obližnjeg imanja za kog su meštani rekli da je čistio travu duž nasipa. Vlasnik zemljišta koji tvrdi da ga je kupio prošlog meseca, kaže da nije znao ništa o njegovom istorijskom značaju.

“Živim ovde celog života i nikad nisam čuo za Ofin nasip. Kupili smo zemlju od komšije i hteli smo da tu stavimo štale. Niko nam nije rekao da je reč o istorijskom spomeniku”,
kaže on.

Nasip je 12 kilometara duži od Hadrijanovog zida. Prema predanju, bio je običaj da Englezi odseku uši svakom Velšaninu kog pronađu istočno od nasipa, a Velšani su vešali svakog Engleza kog nađu zapadno od njega.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.