Gaženje mladića kolima za tužilaštvo - razbojništvo!

Iako su povređeni mladići, Aleksej Bogović i Valentin Seleza, zadobili teške telesne povrede nastale tako što su ih napadači namerno gazili automobilom, u policijskom saopštenju se navodi da je viši javni tužilac ovaj slučaj kvalifikovao kao krivično delo razbojništva.

Svaka čast što su ih uhapsili, ali to nije bilo razbojništvo, već pokušaj ubistva, kako drugačije nazvati kad te neko pokosi automobilom, vuče bar 15 metara, zaustavi se i onda ponovo pregazi'', kaže Aleksej Bogović, jedan od dvojice osamnaestogodišnjaka koji su bili meta nasilnika. „Podneću privatnu tužbu ukoliko pravosudni organi ne urade svoj posao i ne kazne ih.''

Osumnjičeni četrnaestogodišnjak i šesnaestogodišnjak privedeni su sudiji za maloletnike Višeg suda u Subotici, koji im je odredio pritvor do 30 dana.

MALOLETNICI I ZAKON
Četrnaestogodišnjak koji je priveden spada u grupu mlađih maloletnika, dok je njegov „kolega“ stariji maloletnik. Po Zakonu o maloletnim licima, prema mlađem maloletnom počiniocu krivičnog dela mogu se primeniti jedan ili više vaspitnih naloga za krivično delo za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. U izuzetnim slučajevima, starijem maloletniku, koji navrši 16 godina može se izreći kazna maloletničkog zatvora od šest meseci do pet godina.

Ovo, međutim, nije mnogo umirilo Subotičane, jer su maloletnici povratnici u krivičnim delima, i dosad su bili osuđivani na najmanje moguće sankcije. Oni su se nekoliko puta teretili za pljačke i razbojništva, a kako je reč o maloletnicima niko od nadležnih u Višem sudu i Javnom tužilaštvu nije želeo da otkrije koliko se trenutno postupaka vodi protiv njih i kakve kazne su im izricane.

Građani sada traže odgovornost onih koji su im dozvolili da slobodno šetaju gradom, kidišući na nedužne ljude, i pored svega, upravljaju automobilom bez vozačke dozvole. Takođe, pitaju se gde su kobne noći bile saobraćajna, komunalna i „obična“ policija koji treba da brinu o bezbednosti građana.

Zbog povećane stope kriminala u najvećem gradu na severu Bačke ponovo je otvoreno pitanje uvođenja civilnih straža, koje bi sarađivale sa policijom, vatrogascima, medicinskim i drugim službama. Kako se ranije predlagalo, stražari ne bi nosili oružje. Bili bi raspoređeni po gradu i prigradskim naseljima, a lokalna samouprava treba da obezbedi vozila i logistiku.

Ustav naše zemlje ne predviđa ovakav vid zaštite građana, ali ga ni ne zabranjuje, slično kao što je slučaj sa poljočuvarskim službama koje su mnoge lokalne samouprave uvele.

„To bi bila potpuno legitimna alternativa, ali i istovremeno i potpuni poraz države u odnosu na kriminal - smatra gradonačelnik Modest Dulić. - Sa policijom imamo dobru komunikaciju, posebno kada su ovakve stvari u pitanju, ali oni imaju ozbiljne limite kada su u pitanju oprema, a posebno ljudstvo. Zbog toga ćemo poslati pismo direktno ministru Ivici Dačiću, u kojem ćemo tražiti da omogući prijem u radni odnos onoliko policajaca koliko je neophodno da bi Subotica bila bezbednija.

Izvor: Novosti

Pogledajte još