Petrolej prodaju kao lek za rak

Medicinski petrolej, navodno alternativni medikament protiv raka, je u ekspanziji, pišu “Novosti“. Nabavlja se na crnom tržištu, a lekari upozoravaju da tretman petrolejem u najboljem slučaju - nema efekta.

R.G. iz Novog Kneževca počeo je da švercuje medicinski petrolej pre svega nekoliko meseci i već proširio biznis na ceo region.

“Ovaj čudotvorni lek kupujem u Nemačkoj, u apoteci, a boca od 2,5 decilitra staje 15 evra, pa ga ja prodajem za 35. Mušterije su uglavnom najbliži rođaci nekog onkološkog bolesnika, koji su čuli za ovu terapiju ili su bili svedoci da se neko baš petrolejem izlečio od raka“
, kaže R.G. za “Novosti“.

R.G. kaže da se do tržišta probio bez mnogo napora. Samo je postavio nekoliko oglasa na internet. Interesovanje je ogromno, a brzom poštom kupcima šalje i po deset bočica odjednom.

Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, profesor Slobodan Čikarić kaže da alternativna medicina postoji otkad postoji i rak, ali da je petrolej čist otrov, a njegova sjajna učinkovitost zabluda.

“Kada bi terapija petrolejem nešto vredela, koristili bismo je svi. To je čista besmislica i zabluda. Petrolej je otrov, a ne lek. Oficijelne metode u lečenju su najdelotvornije, a njihova uspešnost je 50 odsto“, objašnjava Čikarić za “Novosti“.

I na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, kao ni u drugim klinikama u Srbiji, ne preporučuju lečenje petrolejem.

“Ne postoji nijedna klinička studija koja dokazuje da je petrolej delotvoran u lečenju karcinoma, pa ga mi ne preporučujemo onkološkim bolesnicima“, kratko je rekla dr Biljana Kukić, onkolog sa Instituta.

Kako tvrdi Čikarić, eksploziju malignih tumora, tek možemo da očekujemo, kao posledicu 15 tona osiromašenog uranijuma, bačenog u bombardovanju.

“Od 2001. do 2010. godine broj novih slučajeva karcinoma povećan je za 20 odsto, a smrtnost od raka za 25 odsto“, upozorava Čikarić.

Izvor: novosti

Pogledajte još