Poništava se upis 2.000 studenata

Na njima će, kako najavljuju u prosvetnoj inspekciji, upis brucoša biti poništen.

Procenjuje se da takvih odeljenja ima više od 100 i da ih pohađa oko 20.000 studenata, od čega su najmanje 2.000 brucoši čiji bi upis mogao biti nevažeći.

"Primili smo veliki broj prijava o radu divljih, isturenih odeljenja fakulteta i po njima ćemo postupati i krenuti u kontrolu. Vršićemo je na matičnim fakultetima kojima ta odeljenja pripadaju. Najbrže ćemo prekontrolisati upis studenata na prvoj godini i svakome ko se upisao na odeljenje bez dozvole, upis će biti poništen. Teži zadatak biće provera onih na višim godinama, od kojih se verovatno znatan broj prebacivao sa drugih fakulteta", kaže za Blic Velimir Tmušić, načelnik republičke prosvetne inspekcije.

Trenutno je akreditovano svega 17 studijskih programa na isturenim odeljenjima. Ona niču velikom brzinom i otvaraju se čak i u onim opštinama koje broje jedva 2.000 stanovnika poput Crne Trave i Guče.

Isturenih odeljenja, između ostalog, ima i u Senti, Pećincima, Dimitrovgradu, Bogatiću, Medveđi, Rumi, Kuli, Loznici, Ljuboviji, Arilju.

Tmušić dodaje da se najviše prijava odnosi na odeljenja iz okoline Beograda. Predavanja uz prisustvo profesora na isturenim odeljenjima su retka s obzirom na to da profesori treba da putuju, pa veći teret održavanja nastave pada na asistente, a ocenjivanje studenata na ovim odeljenjima niko ne kontroliše.


Blic

Pogledajte još