"Zelena knjiga" EPS

BEOGRAD, 15. jun 2009. (FoNet) - Elektroprivreda Srbije (EPS) predstavila je danas "Zelenu knjigu", kojom se predviđa ulaganje ove firme od 1,2 milijarde evra do 2015.
godine u projekte zaštite životne sredine.

Generalni direktor EPS, Dragomir Marković, rekao je da je veliki investicioni ciklus u elektroenergetici, koje predvodi ovo preduzeće i premašuje devet milijardi evra do 2015. godine, neodrživ bez projekata zaštite životne sredine.

"Izvori sredstava za projekte zaštite životne sredine su razni, iz prihoda EPS, od prodaje struje, stranih kredita i donacija. Građane će da košta samo kroz deo eventualnog rasta cene struje u periodu do 2015. godine", rekao je Marković.

On je pozvao Vladu Srbije da vodi hrabriju politiku cena u oblasti električne energije, a diplomate da ohrabre investitore kako bi se ovaj projekat održao i intenzivirao.

Direktor Sektora za zaštitu životne sredine u Direkciji EPS za strategiju i investicije, Mihajlo Gavrić, podsetio je  da se 30 odsto svih obaveza zemlje u procesu harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom tiče zaštite životne sredine.

Sadržaj "Zelene knjige", rekao je on, predstavlja spremnost EPS da pokaže ono što je urađeno i šta bi još trebalo učiniti kako bi se generacijama ostavilo zdravije i bolje okruženje.

Ministar zaštite i životne sredine, Oliver Dulić, ocenio je da je EPS ovim projektom učinio značajan iskorak ka budućnosti

Dulić je istakao da se EPS veoma hrabro i značajno uključila u kampanju "Očistimo Srbiju" i ozbiljnim potezama pomogla u buđenju svesti građana.

Ministar rudarstva i energetike, Petar Škundrić, najavio je da će do 1. jula biti završen pravni okvir za ulaganje u obnovljive izvore energije.

Stvorićemo uslove da ovaj proces ne bude korišćen samo da bismo očistili Srbiju, već da bi se otpad pretvorio u energiju, rekao je Škundrić.

On je naveo primere ulaganja u hidroelektrane Đerdap i Bajina Bašta kao investiranje u zaštitu životne sredine i čistu energiju.

Pogledajte još