Od 18. do 20. juna Samit Centralne Evrope u Novom Sadu

BEOGRAD, 15. juna 2009. (Beta) - Samit šefova država centralne Evrope "Zajednički rad na prevazilaženju izazova 3E - ekonomija, energija i evropske integracije" održaće se u Novom Sadu od 18. do 20. juna.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, pored domaćina predsednika Borisa Tadića na Samitu će učestvovati i predsednici Češke Vaclav Klaus, Austrije Hajnc Fišer, Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Stjepan Mesić, Italije Đorđo Napolitano i Slovenije Danilo Tirk.

Najavljeno je i učešće predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, predsednika Poljske Leha Kačinjskog, Slovačke Ivana Gašparoviča, Ukrajine Viktora Jušcenka, Moldavije Vladimira Voronjina i predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Samit će zvanično otvoriti u petak predsednik Srbije Boris Tadić. Posle toga najavljeni su govori premijera Srbije Mirka Cvetkovića, predsednika Izvršnog Veća Vojvodine Bojana Pajtića i predsednika Češke koja je i predsedavajuća EU Vaclava Klausa.

Posle uvodnih obraćanja predviđeni su govori svih šefova država učesnica Samita u Novom Sadu. Iz Predsedništva Srbije najavljeno je da će na Radio televiziji Srbije biti obezbeđen direktan prenos radnog dela Samita, dok se drugi, popodnevni deo zasedanja u petak održava bez prisustva medija.

Za subotu su predviđeni bilateralni susreti u hotelima Park i Leopold, obilazak manastira Krušedol, Kapele mira i Sremskih Karlovaca.

dž/sas

Pogledajte još