Srija: 213 osoba stradalo od hemijskog oružja

Kako se navodi, napad se dogodio istočno od sirijske prestonice Damask, u regiji Gouta, kada su na to područje u sredu ujutro pale rakete sa otrovnim bojevim glavama, tvrde aktivisti sirijske opozicije.

Oni navode i da je najmanje 30 tela dovezeno u terensku bolnicu u mestu Kafr Batna, koja se nalazi samo nekoliko kilometara od Damaska, a Rojters prenosi tvrdnje sirijske opozicije da je stradalo 213 ljudi, među kojima ima i žena i dece.

Opozicioni aktivisti postavili su i potresan Jutjub snimak na kom se vide, kako tvrde, i cele porodice koje su stradale prilikom napada hemijskim oružjem. Na snimku se prikazuju beživotna tela ljudi i dece poredani po podu i hodnicima.

S druge strane, sirijska državna TV izričito je negirala da su snage režima upotrebile hemijsko oružje u oblasti Gouta.

Neke svetske agencije, koje su prenele ovu vest, napominju da se ovaj napad dogodio dok u Siriji borave ekspreti UN koji bi trebalo da ispitaju upotrebu hemijskog oružja u toj zemlji u kojoj besni građanski rat, u kom je do sada stradalo oko 100.000 ljudi. Eksperti koji su stigli u nedelju trebalo bi da ispitaju tri lokacije, za koje se ranije tvrdilo da su bombardovane "nervnim gasom".

Do sada su sukobljene strane optuživale jedna drugu da koriste hemijsko oružje, ali zvaničnih potvrda još uvek nema.

Izvor: B92

Pogledajte još