Dignut nivo opasnosti zbog Fukušime

Japanska nuklearna agencija saopštila je danas da je ozbiljno zabrinuta da bi moglo da dođe do novog curenja visoko kontaminirane vode, te je predloženo da se klasifikovanje curenja podigne sa nivoa jedan, koji označava "anomaliju", na nivo tri koji označava "ozbiljan radioaktivni incident" na Međunarodnoj skali nuklearnih incidenata.

Nakon konstantnih informacija da iz nuklerane elektrane, koja je teko oštećena u zemljotresu i cunamiju koji su pogodili Japan u martu 2011, uri radioaktivna tečnost koja, između ostalog, završava u okeanu, ali i otkrića jezera od 300 t radioaktivne vode, juče je otkriveno da je i iz jednog na brzinu napravljenog kontejnera za skladištenje radioaktivne vode došlo do curenja kontanimirane vode, prenela je agencija Rojters.

Primera radi, podsećaju Raša tudej i Rojters, otkriće jezera sa 300 tona radioaktivne vode okarakterisano je na Međunarodnoj skali nuklearnih incidenata brojem jedan, što znači "anomalija".

Agencije podsećaju i da je ovo podizanje nivoa opasnosti od nukleranog incidenta prvi put od kako Fukušima pokušava da sanira oštećena i probleme u toj nuklearki nastala nakon zemljotresa i cunamija.

Inače, najviši nivo je sedmi nivo, koji je bio primenjen samo dva puta: u katastrofi u Černobilju 1986 i prilikom topljenja reaktora u Fukušimi 2011. Treba reći i da prema Međunarodnoj agenciji za nukleranu energiju svako povećanje nivoa na skali opasnosti od nuklearnog incidenta znači i desetorostruko povećanje radijacije.

Izvor: B92

Pogledajte još