Koridori Srbije traže 78 miliona evra od Alpine

Koridori Srbije su podneli su Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od austrijske kompanije Alpina, koja je bila angažovana na izgradnji Koridora 10, u vrednosti od 55 miliona evra i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra, izjavio je direktor Koridora Dmitar Đurović.

Koridori Srbije su podneli prijavu za potraživanje u predviđenom roku do 16. avgusta i ta potraživanja biće predmet analize nadlaženih institucija u Austriji, rekao je Đurović na konferenciji za novinare, dodajući da je neizvesno koliko će taj proces trajati.

Đurović je kazao da će tender za završetak radova na izgradnji Koridora 10, od Pirota do Dimotrovgrada, biti pokrenut u sledećih 30 dana po najkraćoj proceduri, kako bi radovi na toj deonici mogli da se nastave početkom građevinske sezone u narednoj godini.

Prema nekim procenama, stečajni postupak u Alpini, koja je proglasila bankrot, trajaće najmanje čeitiri godine, nakon čega će Srbija moći da naplati svoja potraživanja.

Potraživanja Koridora Srbije od 55 miliona evra podrazumevaju nadoknadu za štetu zbog kašnjenja, troškove: neophodne za završetak radova, za angažovnje stručnog nadzora do završetka projekta, za sanaciju oštećenja prilaznih puteva gradilištima, obezbeđenje gradilišta i angažovanje pravnih zastupnika, naveo je Đurović.

"Prvi put su prijavljana i potraživanja Republike Srbije prema nekom izvođaču za propuštenu dobit od naplate putarine", naglasio je Đurović, i dodao da se ona temelji na procenama iz studije opravdanosti na osnovu koje je doneta odluka o izgradnji autoputa.

Đurović je objasnio da Srbija ne bi mogla da angažuje domaće podizvođače koji već rade na toj deonici, direktnom pogodbom, kao glavne izvođače odnosno bez tendera, jer se tome protive finansijeri - Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo saobraćaja bi moglo da pokrene inicijativu u vladi da se donese takva odluka, ali bi onda morali sami da finansiramo završetak radova, ali tek iz budžeta za narednu godinu, tako da opet ne bi tako dobili na vremenu.

Đurović je kazao da je prva bankarska garancija u iznosu od 65,9 miliona dinara juče naplaćena od Alpine, posredstvom Unikredit banke u Srbiji.

"Pitanje infrastrukture u Srbiji ne treba da bude predmet političkih rasprava, kao što je to godinama unazad bio slučaj"
, istakao je direktor Koridora Srbije, dodajući da je sve ovo što se dešava sa Alpinom opomena za sve izvođače u Srbiji da poštuju svoje obaveze, jer će u suprotnom morati da snose zakonske posledice.

U Srbiji je potrebno što pre izgraditi autoputeve, jer zato što ih nema godišnje nastrada dosta učesnika u saobraćaju, napomenuo je Đurović.

On je rekao da je strožiji odnos prema izvođačima radova deo borbe koju vlada odlučno vodi protiv kriminala i korupcije, i poručio: "Neka se dobro zamisle oni koji dobro ne rade svoj posao".

Đurović, koji je ranije najavio da će ceo Koridor 10 biti završen do kraja 2015. ili početkom 2016. godine, rekao je da je 15. avgusta pušten u saobraćaj autoput u punom profilu od Preševa do makedonske granice u dužini 21 kilometar, kao i da je ostalo još oko 5,5 km da se obeleži kod naplatne stanice.

Govoreći o gradnji Koridora 11, Đurović je kazao da je kineski kredit operativan i da bi radovi na gradnji deonica od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga mogli da počnu u drugoj polovini septembra.

Takođe, nezavanično se procenjuje da ukupni dugovi Alpine iznose oko četiri milijarde evra na globalnom nivou, rekla je direktorka sektora za pravne poslove u Koridorima Srbije Nina Valčić.

Sve firme iz Srbije mogu do kraja godine da prijave svoja potraživanja prema Alpini, s tim što taksa za prekoračenje predviđenog roka - 16. avgusta ove godine, iznosi 50 evra, kazala je Valčićeva.

Koridori Srbije su započeli proceduru naplate bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti of 5,14 miliona evra i bankarske garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra.

Alpina je bila angažovana na dve deonice istočnog kraka Koridora 10: Pirot Istok - Dimitrovgrad i obilaznici Dimitrovgrad.

Ukupna vrednost ugovorenih poslova za obe deonice iznosi 59,3 miliona evra i za sve izvedene radove ukupno je plaćeno, kako je ranije saopšteno, nešto manje od 29,5 miliona evra.

Preduzeće Koridori Srbije nedavno je obavestilo kompaniju Alpina bau o raskidu sva četiri ugovora za izgradnju deonica autoputa Pirot - Dimitrovgrad i obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10.

Izvor: B92

Pogledajte još