fbpx

Sedam dokaza da ste potpuni davež

Pogledajte znake koji vam ukazuju na to da sre previše dosadni.

Neprestano se žalite

Problemi, problemi, problemi. Ko ih nema, ali tu su da se rešavaju i lepo je kad o njima imate sa kim da razgovarate. Samo, nije preporučljivo da samo vaše muke i nedoumice budu tema razgovora. Nije teško privući pažnju i započeti razgovor, ali taj isti razgovor treba da traje na zadovoljstvo svih strana. To nećete postići žalopojkama.

Često držite monologe

Ako se nešto svodi pod razgovor, to znači da obe strane učestvuju u komunikaciji. Ako ne slušate šta drugi govori i samo ste fokusirani na svoje misli i reči, to ume da bude problem. Više slušajte, manje govorite. Tako poštujete sagovornika, učite i priliku za razgovor ćete dobiti i drugi put.

Radite više stvari u isto vreme

Možete da radite više poslova odjednom. Svaka čast. Samo, nemojte taj svoj dar pokazivati kada sa nekim razgovarate. Kada razgovarate, razgovarajte - ostavite se tastature, menjanja TV kanala, zapisivanja šta ste zaboravili. Vaš će sagovornik u ovom slučaju osetiti samo vaše nepoštovanje i nezainteresovanost i misliće da ga ne cenite (iako to možda nije tačno, jer vi jednostavno možete da radite više stvari odjednom). Uostalom, ovakva "rasuta" komunikacija se svodi pod nepristojnom.

Ne umete sa komplimentima

Na konstataciju poznanika da dobro danas izgledate, nemojte uzvratiti "Ma, užasno izgledam i užasno se osećam!" ili "Istrčao sam iz kuće i na brzinu se obukao". Zahvalite se na komplimentu. Biće sasvim dovoljno. Poznanik će se osećati dobro, a vi ćete pružiti dokaz da ste sami odgovorni za mnoge kvalitetne stvari u vašem životu.

Prekidate druge

Imate običaj da druge prekidate u pola rečenice. Ako niste sigurni da li to uopšte radite, pitajte one koji vas dobro poznaju. Šta ovo znači? Znači samo nepoštovanje tuđeg mišljenja i vrednovanje svog, jer kad prekidate sagovornika u pola rečenice, vi mu zapravo kažete "To što pričaš je glupost, ne mogu da sačekam da završiš i čekaj da čuješ šta ja imam pametno da kažem!". Šta ste u ovom slučaju drugo, ako ne davež?!

Nema podrške

Nemojte da vam je teško ili ispod časti da drugima upućujete komplimente. Kad god imate priliku, podržite druge ljude bez obzira na to šta vam govore. Ili, budite iskreni i recite svoje mišljenje. Ceniće vas i drugi će put poželeti da čuju šta imate da kažete.

Dodvoravanje

Ne možete svakome biti omiljen sagovornik, simpatičan i drag, pun saosećanja, interesantan i zabavan. Ako mislite da možete i to i jeste, onda se povremeno dodvoravate. Sigurno. A, to na duge staze nije dobar pristup, jer šta očekujete da drugi misle o vašim kriterijumima? Ako svima klimate glavom, morate biti davež.

Izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.