Evo šta Francuskinje mogu da nas nauče o seksu

1. Orgazam nije sve

Psihijatar i seksolog FIlip Breno je 2012. godine objavio izveštaj na 300 strana u vezi sa seksualnošću žena u Francuskoj. Breno je posmatrao 3.404 žene starosti između 15 i 80 godina koje su bile udate ili u civilnoj uniji, a 74 odsto ispitanih žena izjavilo je da nemaju nikakavih problema kada su želja i zadovoljstvo u pitanju, ali je svega 16 odsto stizalo do klimaksa svaki put tokom seksa.

Ovi rezultati sugerišu da većina Francuskinja uživa u seksu bez obzira na to da li će doživeti orgazam ili ne. Možda nije sve zaista u odredištu, već u samom putovanju.

2. Nema potrebe za usporavanjem s godinama

Sudeći po podacima iz 2008. godine, 90 odsto Francuskinja starijih od 50 godina su seksualno aktivne. Istraživanja pokazuju da žene u poznijim godinama podjednako uživaju u seksu kao i one znatno mlađe.

3. Flertovanje je način života a ne samo put do seksa

Autorka knjige „Zavođenje: Kako Francuzi igraju igru života“, Elani Skolino objašnjava kako je zavođenje ključni deo kulture u Francuskoj. Međutim, njima zavođenje ne predstavlja istu stvar kao ostatku sveta.

„Zavođenje je konverzacija. U pitanju može da bude razgovor mirisima, konverzacijom ili prostim pogledom. U osnovi, to je uspostavljanje kontakta sa osobom i razgovor o deljenju zajedničkih interesovanja i daljeg unapređivanja istih“, tvrdi ona.

4. Umetnost dugotrajne romanse

Džon Ganjon i Alan Giami objavili su čalan u kom porede seksualnost u Francuskoj i Americi. Njihovi podaci pokazali su da su Francuzi znatno češće imaju seks i nalaze se u dugoročnim monogamnim vezama.

Po njima, ključna razlika nalazi se u činjenici da su Francuzi maratonci a Amerikanci sprinteri kada je ljubav u pitanju. Ponekada je jednostavno lepo malo usporiti.

5. Brak nije sve i kraj svega

Ganjonova i Giamijeva studija takođe je pokazala da se parovi u Francuskoj češće odlučuju na veze nego na brak.

„Francuzi imaju brojne tipove veza, i z anjihi brak ne predstavlja naredni korak kao za većinu. Brak nije jedini iskreni i odgovoran način zbližavanja i povezivanja sa nekim“, tvrdi Gijami.

6. Suzdržavanje može biti seksi

U intervjuu za magazin Forbs, Elani Skolino prisetila se saveta koji joj je dala francuska pevačica i glumica Ariel Dombasle: „Nikada ne hodaj naga pred ljubavnikom. Iako mnogi misle da bi trebalo da prihvatimo svoje telo takvim kakvo jeste, ovde je u pitanju nešto sasvim drugo. Ovde se radi o oblačenju i svlačenju, tajnama, skrivanju i otkrivanju, a to je seksi“.

7. Sasvim je u redu da žena napravi prvi korak

Sudeći po studiji iz 2008. godine, Francuskinje postaju „ekstremno preduzimljive kada su njihove seksualne navike u pitanju“. Staro pravilo da su muškarci ti koji love sada jeu velikoj nevolji. Francuskinje su odbacile tu i slične stereotipe. Kada one nešto žele, jednostavno odu i uzmu to.

(Izvor: Huffington Post, B92)

Pogledajte još