Ministarstvo odbacilo optužbe Olimpijskog komiteta

BEOGRAD, 15. juna 2009. (Beta) - Ministarstvo omladine i sporta saopštilo je da su optužbe Olimpijskog komiteta Srbije o Nacrtu zakona o sportu "paušalne i bez ikakvih argumenata".

Olimpijski komitet Srbije uputio je u petak otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću u kome je zatražio pomoć u rešavanju nesuglasica sa Ministarstvom za omladinu i sport, pre svega u vezi sa izradom Nacrta zakona o sportu.

OKS je, u pismu koje je potpisao predsednik te organizacije Vlade Divac, istakao da je Ministarstvo za omladinu i sport samostalno sačinilo Nacrt zakona i da pri tom nije uvažilo nijednu primedbu čelnika olimpijskog sporta u Srbiji.

U saopštenju Ministarstva omladine i sporta navodi se da im je zamerena "navodna neusklađenost" Nacrta sa Strategijom razvoja sporta od 2009. do 2013, što je besmisleno, jer je isto ministarstvo pisalo i tu Strategiju.

Primedba za "navodnu neusklađenost Nacrta zakona sa relevantnim međunarodnim i evropskim sportskim pravom", ministarstvo odbacuje činjenicom da je Nacrt zakona nedavno dobio pozitivna mišljenja od Kancelarije za pridruživanje EU, od Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova.

Olimpijski komitet Srbije optužio je Ministarstvo omladine i sporta da želi da uspostavi dominaciju nad sistemom sporta i da tako ruši autonomiju, a kako se navodi u saopštenju, "tek ovaj Nacrt zakona uvodi OKS u sistem sporta".

Ministarstvo omladine i sporta smatra da su mnoge zamerke nejasne i postavlja pitanje:

"Da li je zapravo reč o neskrivenim i nerealnim ambicijama da OKS po svaku cenu bude 'kapa srpskog sporta' ili je u pitanju interesna grupa koja želi da zakoči privatizaciju, pa zato predlaže da se ceo proces vrati na početak?"

U saopštenju se navodi da je "čudna podudarnost da su napadi OKS na Ministarstvo i Nacrt zakona usledili nakon smanjivanja njihovih zahteva za finansiranje."

Olimpijski komitet je za 2009. godinu tražio iz budžeta 160 miliona dinara, ili 1.700.000 evra.

"Odobrili smo 80 miliona dinara. Iako je ta svota duplo veća od one koju dobija najveći sportski savez - Fudbalski savez Srbije. Došlo je do rebalansa budžeta, sredstva su smanjena za 26 odsto, a oni su to nekorektno opisali kao naš finansijski pritisak i 'kažnjavanje neposlušnih'", navodi se u saopštenju.

Na kraju, Ministarstvo je zamerilo OKS da novo rukovodstvo nije sastavilo nijedan novi program, već da je prosledilo programe koje su sastavili njihovi prethodnici.

Pogledajte još