Lazar Krstić: Srbija mora da steže kaiš

Evo intervjua...

Imali ste nedelju dana da se upoznate sa srpskim finansijama i šta sada možete da kažete koji će biti vaši prvi potezi?

Prvi potezi će svakako biti da nastavimo sa realizacijom novog rebalansa budžeta i sa implementacijom plana koji je Vlada usvojila i da paralelno sa tim krenemo u izradu budžeta za 2014. godinu, sa jednom dugoročnijom vizijom, od tri do pet godina. I da krenemo u taj novi budžet da ugrađujemo reformske mere o kojima je štampa pisala.

Koje su to mere, šta bi to konkretno moglo da bude u novom budžetu?

Tu će se raditi po nekoliko frontova, najpre povećanje budžetskih prihoda, gde naravno se radi o zahvatanju većeg dela budžetskih obveznika, potencijalno reformi poreskog sistema kao takvog.

Na rashodnoj strani ćemo prosto morati da ograničimo troškove budžetkih korisnika, subvencije koje su ogroman izdatak u budžetu. Takođe, moraćemo da krenemo da razmišljamo o nekim dugoročnijim stvarima, sistemskim promenama, kao što su, zašto ne, to nije u ingerenciji ministarstva finansija, ali i zdravstvo, prosveta.

Da li to uključuje i neke nepopularne mere, to obično prati jedno drugo?

Svakako da uključuje nepopularne mere. Prosto mi smo u situaciji kao bolesnik koji 20 godina nije išao kod zubara. I naravno da nećemo da idemo kod zubara, jer to boli, ali da bi nam bilo bolje, mi to moramo da uradimo. To je prosto situacija u kojoj se nalazimo, biće tu otpora.

Koje bi to nepopularne mere bile?

Kao što sam rekao, to se zove stezanje kaiša, to će biti smanjenje izdataka iz budžeta, za subvencije javnih preduzeća. Moraćemo da idemo na to da će svi morati da poštuju zakon, da plaćaju porez. Ono što treba da kažem da to nećemo da radimo na prečac, neće biti izuzetaka, mi ćemo primeniti princip i princip će svi morati da poštuju.

Kada možemo da očekujmo neke prve vidljive rezultate?

Ja se nadam da će prvi vidljivi rezultati biti odmah, da će se videti jedna primena u načinu na koji se ophodimo prema javnim finansijama, načinu na koji Ministarstvo finansija funkcioniše sa ostatkom kako stručne, tako i privredne javnosti.

Neke od mera će dati kratkoročne rezultate, nastavićemo sa nultom tolerancijom što se poreza tiče. Neke od mera su sistemske i u nekim drugim zemljama ne mogu odmah da daju rezultate u kratkom roku. Govorimo o reformi nekih sistema, bilo da su to državna preduzeća ili da je to penzioni sistem, to treba uraditi odgovorno, temeljno i za to treba uzeti vreme.

Pominjali ste otpor, vi ste došli na poziv Aleksandra Vučića i imate njegovu podršku, da li će za ovo što ste nabrojali biti potrebna i šira podrška od podrške daleko najuticajnijeg političara u Srbiji?

Ja sam došao na lični poziv gospodina Vučića, a i ono što treba da znate da sam u poslednjih nedelju dana razgovarao i sa premijerom i drugim članovima Vlade. Smatram da postoji volja i podrška za ovaj zaokret u srpskoj privredi, srpskim finansijama i ta podrška će svakako biti neophodna.

Srpska ekonomija funkcioniše na taj burazerski način, "dođeš mi - dođem ti" i prekrajanjem budžeta su često podmirivani različiti interesi političkih stranaka i tajkuna. Neko misli da bi to mogao biti najveći test za vas, da li ste vi spremi na to?

To je svakako prvi test, pravljenje budžeta za 2014. godinu. Ja jesam spreman na to.

Da prepoznate sve te interese i da reagujete na njih?

Tako je. To je svakako komplikovano i kod nas dosta duboko uvreženo.

Mislite da ćete uspeti da se izborite sa tim?

Svakako da, ubeđen sam da hoću.

Kada ste dobili poziv Aleksandra Vučića da li je bilo dileme u vezi sa tim da li da prihvatite tu ponudu i koje su to dileme bile?

Prva stvar koja mi je bila bitna je da stručno sagledam da li je moguće stvari izvesti na pravi put. Došao sam do zaključka da jeste. Druga stvar koja mi je bila bitna jeste da li zaista postoji politička volja ili se radi o nekoj, meni nepoznatoj, političkoj igri ili medijskoj igri.

Nakon nekoliko razgovora sa Vučićem, ali i sa drugim članovima Vlade, ja sam ubeđen da politička volja postoji, da smo došli do trenutka kada spoznajemo da je ovo poslednji voz.

Građani imaju velika očekivanja od vas, da li vas to opterećuje?

Naravno da opterećuje. Ja hoću jednu normalnu Srbiju. Moja vizija je vizija jedne normalne Srbije u kojoj vi možete da radite, u kojoj ćete da plaćate porez i uz to dobijete doprinose za koje ćete znati da će kroz 40 godina moći da budu isplaćeni kao penzije. Da li će to biti lako, neće, da li postoji magični štapić, ne postoji. Ja sam ubeđen i optimista sam da ću biti uspešan.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još