fbpx

Bogataši najveći dužnici za struju

Kada ekipe EDB-a isključe struju zbog velikih dugova, vlasnici objekata se nelegalno priključuju, zbog čega se trenutno sa njima vode i maratonski sudski sporovi. Uprkos svemu, dozvoljava im se da dug otplaćuju godinama, piše "Blic".

Praktično, oni koji duguju između 250.000 i 500.000 dinara dug mogu da reprogramiraju na 48 rata, dok građani sa dugovanjima koja prelaze milion dinara mogu da otplaćuju obaveze deset godina. S druge strane, građanima čiji dug pređe dvadesetak hiljada dinara ekipe Elektrodistribucije revnosno isključuju struju.

Dugovi vlasnika vila znaju da narastu i do pola miliona dinara, a desi se i da niko ne reaguje.

Tako je bilo u slučaju jednog poznatog domaćeg producenta kome pre nekoliko godina tadašnje rukovodstvo EDB-a nije isključilo struju iako je dugovao više od pola miliona dinara.

"Među najvećim dužnicima, kada je o građanima reč, jesu vlasnici velikih kuća na Senjaku i Dedinju, kao i na rubnim opštinama koji se najčešće greju na struju i čija dugovanja iznose i po nekoliko stotina hiljada dinara", ukazuju u EDB.

Ni isključenja sa mreže, kako ističu, nisu bila rešenje.

"Takvi korisnici se onda na divlje priključe. Onda smo prinuđeni da ih tužimo i za dug i za nelegalno priključenje", kažu u EDB, ali ne objašnjavaju zašto se takvima ipak omogućava da urade reprogram.

U službama EDB kažu da su morali da odobre reprogram zbog velikih dužnika i da je ovo način da ih podstaknu da izmire obaveze.
U Elektroprivredi Srbije kažu da su najveći dugovi u Nišu i na jugoistoku zemlje, gde 1.900 potrošača duguje po milion i više dinara.

(Izvor: Blic - Milica Radičević)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.