Osnovan odbor za zaštitu sudija

Odbor će činiti Tomislav Bogunović, Jovica Bešlin, Dušan Mrakić, Krstivoje Filipović, Dejan Nedić, Milivoje Aksentijević, Radojica Dragojlović, Vladimir Nikolić, Mirko Simić, Zoran Petrović, Savo Čokanović i Milan Vidić.

Članovi novoosnovanog odbora naveli su u pismu agenciji Beta da je jedan od glavnih zadataka i "vraćanje integriteta časnoj profesiji fudbalskog sudije u sportskoj javnosti" i zaštita arbitara u slučaju nenamernih grešaka koje su sastavni deo igre.

Još od zadataka istanuti su promocija suđenja kao sastavnog dela "viteške fudbalske igre" i jačanje kvaliteta suđenja u srpskom fudbalu.

Arbitri smatraju da pojedinci koji vode Udruženje sudija snose najveću odgovornost za poslednje događaje u srpskom fudbalu i da su oni "degradirali časnu profesiju i od sudija napravili dežurne krivce".

Oni zahtevaju ostavku predsednika Udruženja sudija Bogoljuba Stepanovića i izbor novog rukovodstva sudijske organizacije i novog sastava Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

Kao jedan od razloga zbog kojih Stepanović sa svojim saradnicima mora da napusti srpski fudbal navedeno je to što se Udruženje sudija svelo na to da je "postalo glasačka mašina koja obezbeđuje vlast aktuelnom rukovodstvu FSS".

Kako su sudije navele u pismu, Stepanović i njegovi saradnici su otvoreno stavili Udruženje sudija u funkciju pojedinih klubova i moćnika koji stoje iza njih, čime su postali saučesnici u uništavanju srpskog fudbala.

"Pojedinci iz Sudijske komisije sprovodili su negativnu selekciju tako što nisu napredovale najkvalitetnije sudije, već oni koji su bili direktno vezani za njih same. Posledica takvog rada je postepeni pad u kvalitetu suđenja u Srbiji", piše u pismu.

Navodi se i da rukovodstvo Udruženja sudija nije učinilo ništa na promociji srpskih arbitara u inostranstvu, a kao dokaz za to istaknut je slučaj Milorada Mažića, za čiji su uspeh zaslužna dvojica funkcionera fudbalske organizacije, kao i on sam.

Odbor je dodao i da je aktuelno rukovodstvo imalo dvostruke aršine u zaštiti fudbalskih sudija.

"Privilegovani pojedinci su uživali potpunu zaštitu, dok je većina sudija bila prepuštena sama sebi. Upravo su ti, zaštićeni pojedinci iz sudijske organizacije, činili najveće greške koje su bile povod za sukobe u srpskom fudbalu i napade na čitavu fudbalsku i sudijsku organizaciju", navodi se u pismu dvanaestorice sudija.

Kao razlog za Stepanovićevu smenu navedeno je i to što nisu preduzete mere da se iz fudbala uklone sudije za koje su sami rekli da postoje, navodno, "sumnje i dokazi da su činili nesportske radnje koje nisu u skladu sa fer-plejom i pravilima fudbalske igre".

"Pred početak prolećnog dela prvenstva, Stepanović je objavio na seminaru fudbalskih sudija da će veći broj sudija u maju biti skinuto sa liste zbog, navodno, nezakonitih radnji, ali nažalost ne samo da nije ništa preduzeo protiv takvih sudija, nego su oni nastavili da sude, a neki čak i derbi utakmice", piše u pismu dostavljenom agenciji Beta.

Odbor je dodao i da se više od polovine tih sudija i dalje nalazi na listi.

Navodi se da se u tom slučaju radilo o "klasičnom foliranju" i pokazivanju moći kako bi se dalo do znanja sudijama koje nisu bile pod kontrolom koga moraju da slušaju.

"To se može zaključiti iz činjenice da je on nekoliko puta napominjao pojedinim sudijama da je on 'država'", ističe se u pismu novoosnovanog Odbora za zaštitu integriteta fudbalskih sudija.

Beta

Pogledajte još