Sirijski zvanicnik: Nismo ludi, korišćenje hemijskog oružja bilo bi političko samoubistvo

Korišćenje hemijskog oružja u napadima na pobunjenike, u isto vreme dok se u Siriji nalazi tim stručnjaka Ujedinjenih nacija za hemijsko oružje, bilo bi političko samoubistvo, izjavio je taj visoki zvaničnik sirijskih snaga bezbednosti.

Taj zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je u intervjuu francuskoj agenciji AFP da je juče bio "prvi dan rada misije UN-a u Siriji."

"Svi analitičari navode da nam trenutno nije u interesu da koristimo hemijsko oružje dok je komisija UN-a na terenu", istakao je on i dodao: "Cilj tih napada je da ugroze rad ekspertskog tima i da 'zamute vodu".

"Vojska nastavlja da napreduje u naporima da stane na kraj terorizmu i ne vidimo potrebu da koristimo takvo oružje. Opozicija takvim lažima pokušava da zaseni uspehe vojske"
, naveo je zvaničnik.

Sirijska opozicija optužila je juče režim Bašara Asada da je njegova vojska upotrebila hemijsko oružje u napadu na pobunjenike, dok Damask odgovara da je reč o lažnim optužbama.

Sirijski aktivisti optužuju sirijsku vojsku da je upotrebila rakete sa otrovnim bojevim glavama juče tokom intenzivnog bombardovanja pobunjeničkih područja u okolini Damaska, u oblasti Guta, navodeći da je ubijeno čak do 1.300 ljudi, medju kojima ima i dece.

Svetska javnost odmah je reagovala na vest o mogućem napadu hemijskim oružjem, a Francuska je čak saopštila da bi se protiv Sirije moglo reagovati i upotrebom sile ako se dokaže da jenervni gas zaista korišćen.

Dok se ne utvrdi da li je protiv pobunjenika zaista i korišćen tzv. nervni gas, svet obilaze potresne slike stradalih, među kojima je mnogo dece, a za koje pobunjenici tvrde da su žrtve bobmardovanja hemijskim oružjem.

B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.