Joksimović: Država bi od Telekoma dobila 600 miliona evra

"Ne bi bila sporna odluka Vlade Srbije da se udeo u Telekomu ponudi na prodaju, ali je stav Sindikata da država treba da zadrži kontrolni paket u preduzeću, kako bi uticala na strateške odluke i štitila prava zaposlenih", rekao je Joksimović agenciji Beta.

Kako je istakao, u većini evropskih zemalja uspešne telekomunikacione kompanije su u većinskom državnom vlasništvu.

On je istakao da radnici i penzioneri Telekoma imaju 6,94 odsto akcija tog preduzeća, 15 odsto će biti podeljeno građanima, a 20 odsto je sam Telekom otkupio od grčke kompanije OTE, što je posredno državno vlasništvo.

Po njegovoj proceni, za ukupni kapital Telekoma mogla bi trenutno da se dobije cena u rasponu od 1,2 do dve milijarde evra, jer je pala vrednost telekomukacionih kompanija na tržištu, a smanjena je operativna dobit Telekoma.

Koeficijent uspešnosti Telekoma sada se, kako je naglasio, množi sa četiri, što je duplo manje nego u vreme prethodnog pokušaja prodaje tog preduzeća.

"Ako bi država za svoj udeo dobila oko 700 miliona evra to ne bi bio značajan prihod za budžet, jer će, ako novi vlasnik proceni da ima viška zaposlenih, morati da se obezbedi novac za isplatu socijalnog programa"
, rekao je Joksimović.

Po njegovim rečima neosnovane su ocene da će Telekom izgubiti trku sa konkurencijom ako ne bude prodat.

"Da država od Telekoma ne uzima 50 do 70 odsto dobiti mogli bi da ‘smrvimo’ konkurenciju"
, kazao je Joksimović.

Iz Vlade Srbije sve češće stižu poruke da se priprema prodaja Telekoma. Savetnik za pivredu i finansije prvog potredsednika Vlade Aleksandra Vučića, Siniša Mali, izjavio je za nedeljnik NIN da će rekonstrusana Vlada morati da odgovori na pitanje šta će sa Telekomom, “jer ga ne mogu ostaviti da se bori sa konkurencijom, koja više ulaže”.

"Sa sadašnjom strukturom vlasništva, okružen jakom konkurencijom, Telekom na duži rok ne može da opstane"
, rekao je Mali.

Prethodna Vlada Srbije je pokušavala da proda 51 odsto akcija Telekoma Srbije za najmanje 1,4 milijarde evra. Ponudu je dostavio samo Telekom Austrije, ali je Vlada nije prihvatila jer je ponuđena cena od 1,1 milijardu evra.

Blic

Pogledajte još