"Gardijan" traži zaštitu na sudu zbog Snoudenovih dokumenata

Advokati Grinvaldovog životnog partnera, Brazilca Davida Mirande, ističu da materijali oduzeti od Mirande tokom njegovog devetočasovnog zadržavanja i ispitivanja 18. avgusta na londonskom aerodromu "Hitrou" sadrže poverljive informacije, prenela je agencija AFP.

Miranda je pritvoren na osnovu člana sedam Zakona o terorizmu, koji dozvoljava bezbednosnim agencijama da zadrže i ispituju pojedince na granicama, a Miranda je zadržan maksimalno koliko taj zakon predviđa.

Tom prilikom su mu oduzeti mobilni, laptop računari i USB uređaji. Mirandin advokat, Gvendolin Morgan, izjavila je danas da izvori i poverljivost moraju da budu zaštićeni.

Pored toga, evropski komesar za pravosuđe Vivijen Reding izrazila je danas zabrinutost za slobodu medija, posle slučaja pritvaranja životnog partnera novinara "Gardijana" i ispitivanja na londonskom aerodromu.

Reding je rekla da u potpunosti deli zabrinutost generalnog sekretara Saveta Evrope Tjorbjorna Jaglanda, koji je uputio pismo britanskoj vladi u ime SE.

Takve mere, ako se potvrdi, mogu da imaju potencijalno negativan efekat na slobodu medija u izražavanju kao što je garantovano članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima", napisao je u pismu Jagland.


Blic

Pogledajte još