Mrkonjić: Srbija je ponovo veliko gradilište

''Srbija je ponovo veliko gradilište i zato sam zadovoljan. I to ne samo na Batajničkoj petlji nego na celom koridoru 10 i koridoru 11 radovi su u punom jeku gde god su obezbeđena sredstva - kazao je Mrkonjić novinarima u obilasku radova na obilaznici oko Beograda.''

On je kazao da na koridorima 10 i 11 ima obezbeđeno 1,7 milijardi evra, precizirajući da je za realizaciju radova na koridoru 10 obezbeđeno 1,2 milijarde, a na koridoru 11 oko 500 miliona evra.

''Sve ono što je ugovoreno u prethodnoj Vladi sada se realizuje i to pokazuje da je potrebno bar dva mandata jedne ozbiljne aktivnosti da bi se takvi projekti završili'' kazao je Mrkonijć.

On je podsetio da postoji problem oko austrijske građevinske kompanije Alpina, koja je bankrotirala, ali da se radi na njegovom rešavanju.

''Dobro bi bilo dobro da domaći podizvođači nastave da rade na svim gradilištima gde je Alpina radila'' kazao je Mrkonjić i podsetio da je Alpina pored deonica autoputa na Koridoru 10 radila i most kod Ćurpije, vredan oko 10 miliona evra.

Mrkonjić je kazao da su za to potrebne odluke Vlade jer mora da se ide na tendera, ali da je moguće “to uraditi vrlo brzo”.

Govoreći o radovima na koridoru 10 Mrkonjić je precizirao da se radi oko dva kilometra na obilaznici oko Novog Sada i rekonstrukcija starog mosta kod Beške na Dunavu, a danas je puštena u saobraćaj deonica od 20 kilometara od Levosoja do Preševa.

Mrkonjić je dodao i da se radi i na svim delovima trase od Grbovnice ka Vladičinom Hanu i Vranju, kao i na delu trase od Proseka ka Crvenoj reci i granici sa Bugarskom.

Direktor sektora za mostove u kompaniji MBA Miljković Radoslav Uskoković kazao je da je do sada završeno oko 70 odsto radova na mostu Batajničke petlje na obilaznici oko Beograda, koja je deo autoputa na koridoru 10 kroz Srbiju.

Uskoković je dodao da će preostali radovi biti završeni u roku od osam do 10 meseci.

''Da bi se radovi završili po planu potrebno je da se reše imovinsko-pravni odnosi. To je u toku i verujemo da će brzo biti rešeni. Potrebno je i da se sruši postojeći objekat preko kojeg se sada ulazi na Novosadski put. Očekujemo da to počne u narednih 10 dana'' kazao je on.

Uskoković je naveo da je vrednost radova oko 30 miliona evra. Građevinski inženjer u kompaniji MBA Miljković Matej Beriša kazao je da se trenutno završava druga od četiri konstrukcije na levom mostu petlje Bajatnica, na početku obilaznice oko Beograda.

''Radi se svakodnevno, nema prekida u radu i dobro napredujemo. Trenutno nailazimo na deo preko pruge i od 1. septembra ćemo raditi i u noćnoj smeni'' kazao je on.

Beriša je precizirao da će na petlji “Batajnica”, na početku obilaznice oko Beograda biti dva mosta dužnine od po kilometar i po i podsetivši da je prvi most završen prošle godine u maju i da se na njemu sada obavlja saobraćaj u oba smera.

Kako je istakao Beriša, most je livena konstrukcija, svako polje ima 26 metara i u sebi sadrži oko 200 kubnih metara betona, oko tri kilometra sajli i oko 200 kilometara armature.

Izvor: Blic 

Pogledajte još