Ekonomisti: Ne fali nam stručnost, već politička volja

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je dobar potez da se za ministra finansija dovede nov čovek koji ima inostrana iskustva i koji je, sudeći po uspesima u školovanju, veoma sposoban, ali i da su mere koje on predlaže već dobro poznate u javnosti.

"Naši ekonomski problemi i dramatično zaoštravanje privredne situacije nisu nastali zbog nedostatka stručnosti, nego zbog toga što su politička ograničenja i kombinatorika onemogućili da se ta stručnost raspoloživa u zemlji iskoristi"
, kaže on.

"Stranci, svakako, povećavaju ekspertski potencijal naše ekonomske politike, ali to nije rešavanje bitnog problema, oni uklanjaju nešto što i nije bilo ograničenje u našoj ekonomskoj politici"
, ocenio je Madžar.

Ono što je predloženo nije ništa novo, a u sadašnjoj ekonomskoj situaciji nije ni dovoljno, naveo je ovaj ekonomista, dodajući da će biti “jako iznenađen ako on (Krstić) ostvari neki uočljivi uspeh, jer je u teškoj situaciju vrlo teško davati velike performanse”.

Kako je istakao, smanjenje subvencija, sečenje rashoda u javnom sektoru, umni ljudi odavno zagovaraju, a u prilog Krstiću govori to što je umeo da prepozna te prave preporuke i da ih usvoji.

"Uzrok bolesti, pa lekovi"

Ekonomista Mlađen Kovačević ocenio je da bi rekonstruisana vlada i novi ministar finansija prvo trebalo da postave pitanje zašto je zemlja došla u tako lošu ekonomsku situaciju, “jer ako ne znate uzroke bolesti, nisam siguran da ćete predložiti lekove kojima je moguće bitno popraviti stanje u privredi”.

On se slaže da je potrebno pojačati finansijsku disciplinu i privlačenje stranih direktnih investicija, ali postavlja pitanje zašto niko ne govori o politici precenjenog kursa dinara, koja, prema njegovim rečima, pogađa neto izvoznike, kao i o preteranoj liberalizaciji uvoza.

"Niko ne govori da je koncept privatizacije bio potpuno pogrešan, imam utisak da sadašnji funkcioneri neće da se suoče sa surovom stvarnošću uzroka zašto je došlo do ovako strašne ekonomske krize, i u takvim uslovima neki mali pomaci u sferi finansijske discipline ne mogu nam mnogo pomoći"
, ocenio je Kovačević.

On je upozorio i na visoku zaduženost zemlje, kao i ograničenja koja nastaju opredeljenjem za ulazak u EU “po svaku cenu”.

"Bilo bi krajnje vreme da se postavi pitanje budućeg koncepta privrednog i društvenog sistema"
, istakao je Kovačević, navodeći da je potrebno da se "okupi elita koju imamo ovde i dijaspori, mogu tu biti i strani savetnici, da dobiju zadatak da naprave viziju budućeg privrednog i društvenog sistema, da se ona raspravi na nivou zemlje, usvoji u parlamentu i dosledno sprovodi".

"Nije u pitanju samo ekonomska kriza, strašan problem je što smo u velikoj društvenoj krizi na svim poljima, i te dve krize se međusobno pospešuju”
, zaključio je Kovačević.

Kandidat za ministra finansija Lazar Krstić izjavio je ranije da se uverio da je moguće izvršiti promene u javnim finansijama zemlje, i naglasio da za planirane mere ima političku podršku cele Vlade Srbije.


Blic

Pogledajte još