Bečka klinika spremna za najmlađe pacijente iz Srbije

Cukerman je najavio "pristupačniji, jednostavniji i jeftiniji" tretman najmlađih pacijenata iz Srbije na klinici u Beču.

Cukerman, koji je jutros doputovao u Beograd, rekao je konferenciji za medije u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj da će početak saradnje obeležiti stavljanje srpskih pacijenata na listu pacijenata AKH klinike u Beču koji će imati isti status kao austrijski pacijenti.

Krajnji cilj je da se ovde u Srbiji osposobi odgovarajući tim stručnjaka za obavljanje procedure transplantacije organa. Zamisao je da se izvrši edukacija i supervizija timova stručnjaka koji bi uključivali doktore, hirurge, kardiologe i druge medicinske stručnjace iz Srbije, koji bi vremenom postali potpuno osposobljeni da obavljaju transplantaciju", objasnio je Cukerman.

On je dodao da je polazna tačka današnjeg sastanka bila da se nađe zajednički jezik za tretman najmlađih pacijenata iz Srbije u bolnici u Beču kako bi se oni izlečili na najbolji mogući način.

Transplantacije organa srpskim pacijentima ubuduće se neće sprovoditi na osnovu pojedinačne inicijative roditelja pacijenata, već kroz zvaničnu saradnju dve države. To će omogućiti da proces transplantacije postane daleko pristupačniji, jednostavniji i, što je veoma važno, jeftiniji", objasnio je Cukerman.

Prema njegovim rečima početak tvining programa, odnosno združenog ugovora između Austrije i Srbije, obeležiće stavljanje srpskih pacijenata na listu pacijenata u Beču koji će imati isti status kao austrijski pacijenti.

Prvi razlog moje posete bio je da sa kolegama iz Srbije razgovaram ko su prvi kandidati za transplantaciju organa, odnosno da se razmotre ovi slučajevi, napravi lista pacijenata i tajming za svakog pacijenta pojedinačno", rekao je on.

Ekspert za transplantaciju srca iz Beča naglasio je da Srbija poseduje veoma dobre stručnjake u toj oblasti jer je, kako je rekao, to mogao da vidi na osnovu selekcije i prikaza pacijenata koji su kandidati za transplantaciju. Zahvaljujući sporazumu između Srbije i AKH klinike, objasnio je Cukerman, biće moguće privhvatiti daleko veći broj pacijenata nego bez sporazuma, dodavši da je to tek prvi korak u saradnji.

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je da je dolazak doktora Cukermana u Beograd jedna vrsta priznanja srpskim stručnjacima i naporima Srbije da problem transplantacije rešava na adekvatan način dodavši da je ta saradnja samo jedan korak u procesu podizanja znanja o složenosti procesa transplantacije i o važnosti njihove standardizacije.

Naš dogovor je bio da doktor Cukerman danas stekne uvid na koji način Srbija i Austrija mogu da sarađuju u ovoj oblasti, kao i koji su naši potencijali kada je u pitanju AKH klinika i profesor lično. Ono što mi je rekao nakon uvida u medicinsku dokumentaciju naših malih pacijenata, jeste da je kardiološki i hirurški kadar koji imamo perfektan, da se moramo dogovarati o etapama pre, tokom i nakon transplantacije", rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečim,a Cukerman će biti supervizor stručnih timova Srbije koji će odlaziti na edukaciju u AKH kliniku u Beč.

Prihvatio je da zajedno sa našim kolegama opredeljuje na koji ćemo način određene procedure pre, tokom i posle transplantacije da sprovodimo i na koji način će naši mali pacijenti biti na određenim listama cekanja na AKH klinici", kazala je ona.

Ministarka zdravlja istakla je da raduje činjenica da koraci ka Međunarodnoj fondaciji Eurotransplant u Albahu u Austriji ne počnjiu samo formalnim koracima nego i suštinskom komunikacijom sa stručnjicma za koje postoji namera da se uključe u procese rada u Srbiji. Ona je dodala da takođe raduje i mogućnost da srpski kadrovi stiču neophodno iskustvo za oblast transplantacije kako na drugim klinikama u inostranstvu, tako i u Srbiji.

Odgovarajući na pitranja novinara ministarka zdravlja istakla je da komunikacija i saradnja sa Cukermanom nema nikakve veze sa procesima u Vladi i izboru ministara.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još