Košarkaš sa Dedinja dugovao 8.000 evra za struju

Građani sa visokim primanjima, vlasnici vila iz cele Srbije, među najvećim su dužnicima EPS-a, ali i njima će, kao i ostalim dužnicima koji žive sa dvadesetak hiljada dinara mesečno, biti omogućen reprogram i otpis duga.

Najsiromašniji ne smeju da imaju taj luksuz da im se računi nagomilavaju, pa dažbine izmiruju redovno. Ako kojim slučajem i zakasne jer su, recimo, morali platiti detetu školovanje, EPS će ih upozoriti opomenom, a kasnije i isključenjem struje. Istovremeno će primenjivati isti aršin za sve - i bogati i siromašni imaće mogućnost da dug otplaćuju na rate, a onaj ko odjednom isplati dug, može da računa i na otpis do 40 odsto obaveze.

Avansna uplata Građani koji su pretplatili struju prethodnih meseci sada moraju kod lokalne distribucije dati nalog za prenos novca na račun preduzeća EPS “Snadbevanje” ili podneti zahtev da im se novac isplati na šalteru. U Elektroprivredi Srbije naglašavaju da je procedura jednostavna i da niko ne može da raspolaže novcem bez naloga građanina.

U Nišu, ali i na jugoistoku zemlje, 1.900 potrošača duguje po milion dinara. Mnogi od njih su građani sa redovnim platama - višestruko većim od tridesetak hiljada, koliki je tamošnji prosek.

Nebojša Spasojević, bivši sudija niškog Osnovnog suda, sada privatni izvršitelj, zna za primere gde dugovanja za struju dostižu i do 800.000 dinara.

On, takođe, kaže da ljudi imaju novac, ali da jednostavno neće da plaćaju obaveze. Naglašava, međutim, i da elektrodistribucija sve manje reaguje na dugovanja.

Ranije su sudovi godišnje dobijali i po 15.000 predmeta. Danas ih kod svih izvršitelja nema ni hiljadu. I to su, međutim, sitni iznosi, od najviše 50.000 do 60.000 dinara, a koje su pravili građani koji nemaju novca“, objašnjava Spasojević.

Lazarevčani za struju duguju oko 200 miliona dinara. Istovremeno su njihova prosečna primanja, zahvaljujući Rudarskom basenu “Kolubara” i TEK-u u Velikim Crljenima, oko 70.000 dinara. Pored vila u elitnim delovima grada velike probleme prave i rubna naselja, Kaluđerica, Surčin, Ledine.. U pitanju su velike kuće, koje koriste struju za grejanje.

Slično je i u Vojvodini, a nezvanično saznajemo i struju redovno ne plaćaju i mnogi u tamošnjim elitnim naseljima Mišeluk i Kamenjaru.

Izvor: Blic

Pogledajte još