Posrće najbogatija skandinavska privreda

Najveća norveška banka DNB ASA navodi da će ta zemlja biti jedina od 15 evropskih zemalja, koje je analizirala, u kojoj ekonomski rast neće ubrzati iduće godine.

Najveći "teg" koji koči privredni rast su potrošači koji oklevaju da troše, zbog sve većih dugova domaćinstava. Norveška, koja je bila sigurno utočište za vreme dužničkih problema u Evropi, ne uspeva da održi korak sa oporavkom drugih razvijenih tržišta.

Ta ekonomija, čija se vrednost procenjuje na 480 milijardi evra, porasla je za svega 0,2 odsto u drugom kvartalu, što je manje od trećine tempa kojeg su očekivali ekonomisti-učesnici u anketi Blumberga.

"Rast u 2013. mogao bi da podbaci u odnosu na očekivanja. Suviše je rano da se iznose procene", rekao je juče ministar finansija, Sigbjorn Jonsen.

"Da bi privredni rast Norveške napredovao, fiskalna potrošnja treba da se fokusira na investicije koje podstiču rast", naveo je portparol norveške opozicione Konzervativne partije, Jan Tore Saner, navodeći da su prioriteti njegove stranke obrazovanje, istraživanje, infrastruktura i poreske olakšice.

DNB procenjuje da će privredni rast ove godine usporiti na dva sa 3,4 odsto iz 2012, a tempo rasta neće ubrzati do 2016, kada bi trebalo da dostigne 2,1 odsto.

Sporiji ekonomski rast dovešće do povećanja nezposlenosti i sporijeg rasta plata, dok su cene nekretnina već u padu", navode ekonomisti DNB, koji prognoziraju da će veći pad cena stanova biti izbegnut zbog stagnacije izgradnje.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još