Narodni front se žalio ministarki

Prema rečima Dušana Stanojevića, sada su na redu nadzornici koji bi trebalo da reaguju u roku od 72 sata.

"Ministarka zdravlja je uvažila naše primedbe i članovima spoljašnjeg nadzora je uputila dopis da postupe po njima. Sada nadzornici u roku od 72 sata treba da reaguju na ove primedbe" izjavio je za "Politiku"” dr Stanojević.

Primedbe nadležnih u bolnici odnose se na obavljenu obdukciju, ali i način rada spoljašnjih nadzornika. Stanojević kaže da nadzornicima zamera što nisu razgovarali sa lekarima koji su vodili trudnoću i porođaj, sa majkom preminule bebe, kao ni sa lekarima koji su lečili drugog blizanca.

On, takođe, tvrdi da je bilo propusta prilikom obdukcije preminule bebe, jer, na primer, nedostaje slezina koja je veoma važna za utvrđivanje mikroorganizama koji su izazvali sepsu, a nije ni utvrđeno vreme smrti.

U Ministarstvu zdravlja potvrdili su da je Stanojević predao primedbe na izveštaj spoljašnjeg nadzora.

Još prošle nedelje ministarstvu zdravlja prosleđeni su izveštaji unutrašnje kontrole i spoljnog stručnog nadzora rada lekara u GAK "Narodni Front" u slučaju praćenja trudnoće Branislave Branković, čija je beba mrtvorođena 29. jula u ovoj klinici.

Oba izveštaja do kojih je došao B92 ukazuju da je do smrti došlo usled propusta lekara. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović odbija i dalje da da konkretan komentar, ali dodaje da će svi oni koji su eventualno počinili bilo kakav prekršaj sigurno biti sankcionisani.

Podsetimo, krajem prošlog meseca, 29. jula, prilikom porođaja u GAK "Narodni front", jedna od beba iz blizanačke trudnoće je rođena u teškom stanju, a druga je preminula. Roditelji sumnjaju da je u pitanju lekarska greška i da bi beba ostala živa da je na vreme urađen carski rez.

Zbog sumnji da je učinjen propust, Ministarstvo zdravlja je 1. avgusta naložilo da se uradi spoljašni stručni nadzor, nakon što je u bolnicu ušla inspekcija i sprovedena unutrašnja kontrola.

B92 je objavio delove izveštaja spoljnog nadzora rada GAK "Narodni front", u kome se navodi da je beba porodice Branković umrla zbog propusta lekara.

Nakon toga, direktor klinike "Narodni front" Dušan Stanojević za "Politiku" rekao da je beba, koja je preminula 29. jula, preminula zbog sepse i da je to novi nalaz unutrašnje kontrole, iako dve komisije tvrde da je porođaj trebalo uraditi dan ranije I da bi u tom slučaju beba bila živa.

Izvor: b92

Pogledajte još