Suđenje Ratku Mladiću prekinuto zbog lošeg zdravstvenog stanja

Posle dva i po sata zasedanja, branilac Branko Lukić preneo je sudijama da je situacija sa Mladićevim zdravstvenim stanjem "zaista loša" i da on ne može da nastavi da prati proces. Lukić je precizirao da su Mladiću "utrnule desna ruka i noga" i da on "ne može da hoda" zbog čega je, posle pauze, u sudnicu doveden "uz pomoć obezbeženja".

Kako su rekli predsedavajući sudija Alfons Ori i branilac Lukić, lekari su, tokom pauze, ustanovili da je Mladićev krvni pritisak "isuviše nizak" i da je to posledica "gubitka na težini".

Sudija Ori izrazio je iznenađenje zbog toga što činjenica da je Mladić izgubio na težini nije bila pomenuta u poslednjem lekarskom izveštaju o njegovom zdravstvenom stanju, podnetom 21. avgusta.

Današnje zasedanja prekinuto je pošto je Mladić, preko svog advokata Lukića, odbio da se odrekne prava da prisustvuje suđenju. "General Mladić rekao mi je da ne može da nastavi i da bi želeo da do kraja sasluša Donijino svedočenje", kazao je Lukić.

Pre nego što je uhapšen, krajem maja 2011, general Mladić je preživeo tri moždana udara zbog čega mu je pokretljivost desne strane tela ostala umanjena. U pritvoru Tribunala, odnosno haškoj bolnici Bronovo, Mladić je, u međuvremenu, bio lečen od upale pluća i podvrgnut lakšim intervencijama, a testiran je i na maligna oboljenja, uz negativne rezultate.

Početkom juna, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba". Na kraju rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, tokom koje je svedočio lekar iz sudskog pritvora Paulus Falke, Mladić je rekao:

"Gospodine doktore Falke, vama, vašem timu, svom osoblju u pritvoru, koje me prati, obezbeđuje, posmatra, pregleda, razgleda, danju i noću, svom medicinskom osoblju u pritvorskoj jedinici koje me je lečilo i u bolnici Bronov, duboko se klanjam i sve pozdravljam kao ljude koji ste me izvukli sa obe noge iz groba. Da nije bilo vaše pažnje, lekova i božje volje, odavno bih ja bio kod svetog Petra".

Napominjući da "mora da pohvali i Tribunal", iako je o njemu ružno govorio, Mladić je kazao: "Da nisam ovde došao, davno bih bio u večnim lovištima. Duboko se svima zahvaljujem, od čistačiče do vlasnika do Bronova, spasili ste mi život, hvala vam".

Doktor Falke prethodno je preporučio sudijama da radnu nedelju u procesu Mladiću smanje sa pet na četiri dana zbog narušenog zdravlja optuženog. Lekar sudskog pritvora precizirao je da je stanje Mladića "stabilno" i da nema promena na gore.

Falke se tada nije složio sa medicinskim ekspertima odbrane da kod Mladića postoji rizik od izliva krvi u mozgu. Zbog umora i stresa na suđenju, po njegovim rečima, kod optuženog su uočljive posledice preživljenih moždanih udara, poput teškoća u govoru i opadanja snage mišića.

Po rečima doktora, Mladić pati od povišenog krvnog pritiska, koji se reguliše lekovima, i početne arterioskleroze i dijabetisa. Falke je potvrdio da je, zbog sumnje da general Mladić boluje od raka, nedavno obavljena biopsija i da su rezultati bili negativni. Falke je tada upozorio i da je Mladić izgubio na težini.

Lekar je kazao i je primetio da se Mladić "izuzetno umara" na suđenju. "Kada dođe sa suđenja, nema snage ni da se svuče i samo leži u krevetu i ignoriše večeru". Mladić je, po rečima Falkea, izgubio na težini i ima šest kilograma manje nego što je imao kada je 2011. doveden u pritvor.

Predsedavajući sudija Ori je, tokom junske rasprave, precizirao je da je Mladić prošle godine, kada je bolovao od upale pluća, imao "manje od 60 kilograma".

Doktor Falke izjavio je i da Mladić, po nalazu psihijatara, svedočenja na suđenju prihvata "veoma bolno i uznemirujuće", što možda utiče na njegov apetit.

Mladić je o tome u sudnici rekao: "Mene, doktore, kao čoveka ne iznenađuje ni najgnusnija istina i činjenica, ali najmanja laž bilo koga da je bilo od koga napisana, podmetnuta i rečena - to me izbacuje iz takta".

Optuženi je, obraćajući se lekaru, kazao i da "pola moga tela ne radi, a kako druga polovina radi, vi ste to opisali i hvala vam na poštenom i ljudskom svedočenju danas o mom zdravlju. Hvala vam, vi ste moj i prijatelj i član moje porodice".

Posle te rasprave, veće sudije Orija odbacilo je zahtev odbrane i preporuku lekara da se broj radnih dana smanji na četiri, ocenjujući da za to nema uverljivih medicinskih razloga. U toj odluci, sudije su naznačile i da podaci o merenju telesne težine u pritvoru nisu potvrdili da Mladić gubi kilograme.

Raspravno veće juče je odobrilo zahtev odbrane da uloži žalbu na tu odluku.

Unakrsno ispitivanje svedoka Donije, Mladićev branilac nastaviće u ponedeljak, 26. avgusta, ukoliko to bude dozvolilo generalovo zdravstveno stanje.

General Mladić optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.