Kako suze čuvaju zdravlje?

Plakanjem se možemo osloboditi od stresa i negatinih emocija koje su se nakupljale u nama, zbog toga, ali i još nekih činjenica suze su dobre. Saznajte zašto.

Biohemičar Vilijam Frej iz Medicinskog centra “St. Paul-Ramsey” u Minesoti je podelio je suze u tri vrste, zavisno od hemijskih razlika u njima. To su: emocionalne suze koje plačemo kada smo tužni, frustrirani, srećni ili pod stresom. Bazalne suze, koje otpuštaju suzne žlezde i koje štite oči od bakterija. Suze koje vlaže oči - one predstavljaju refleks oka kao zaštitu od čestica u vazduhu.

1. Suze poboljšavaju vid

Membrana oka može biti dehidrirana i isušena, zbog čega se javljaju problemi s vidom, a slika je jednostavno zamagljena. Kada plačemo, suze osiguravaju vlažnost membrane te na taj način olakšavaju i poboljšavaju vid.

2. Suze čiste oči

Kao što su "prirodni stanovnici" svakog dela našeg tela, tako se bakterije nalaze i u očima. Kako se one ne bi razmnožile i postale problem, suze stižu u pomoć, jer deluju kao prirodni antibiotik. Naime, one sadrže tečnost zvanu lisozom koja može ubiti do 95 odsto bakterija u očima za samo pet minuta.

3. Suze ublažuju stres

"Kada ste uznemireni ili pod stresom, hemikalije su u neravnoteži i nakupljaju se, a plakanje pomaže u njihovom smanjenju. Kažu da je osoba koja plače kada je pod stresom u manjoj meri depresivna. Emocionalne suze takođe ispuštaju hormone, kao što je adrenokortikotrop i leucin encefalin, koji ublažuju uticaj stresa na telo", objasnila je dr Abigael San.

4. Suze eliminišu toksine

U svojim istraživanjima, dr. Frej je ustanovio kako "normalne suze" sadrže 98 odsto vode, a emocionalne suze sadrže hormone stresa, koje telo ispušta kako bi se oslobodilo viška toksina.

5. Suze štite od iritanata

Jeste li se zapitali zašto plačemo kada sečemo luk? Kad sečemo luk oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora. Taj enzim reaguje sa sulfoksidima (kojima luk obiluje) i pretvara ih u sulfeničnu kiselinu. Ona je jako nestabilna i brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada je detektuju nervni završeci naših očiju, prepoznaju je kao stvar koja bi mogla oštetiti naše oči. Signal se šalje u mozak, koji zatim aktivira signal za refleksen suze.

Izvor: b92

Pogledajte još