Država gubi 100 miliona evra zbog šverca duvana

U Srbiji se, naročito od početka ove godine, povećao šverc duvana i cigareta, koje su jeftinije i do 20 odsto od onih u legalnim tokovima, a država gubi milione na nenaplaćenu akcizu i porez na dodatu vrednost (PDV)", rekao je predsednik te Grupacije Djordjo Radojičić na sednici u PKS.

Prema njegovim rečima, šverceri koji nemaju nikakve obaveze prema državi, plaćaju domaćim proizvodjačima od pet do sedam evra za kilogram duvana, što je mnogo više nego što im nude otkupljivači i preradjivači duvana koji posluju legalno.

Na sednici je ocenjeno da je potrebno vratiti premije za duvan, koje su ukinute pre nekoliko godina, jer bi se na taj način, uz ulaganje od dva do pet miliona evra, omogućio povratak proizvodnje duvana u legalne tokove, a država ne bi imala gubitke od nenaplaćenih akciza i PDV-a, odnosno šverc 2.000 do 3.000 tona duvana.

Predstavnici duvanske industrije su apelovali na državu i da pojača inspekcijski nadzor proizvodjača duvana i da uspostavi sistem koji bi omogući ukidanje subvencija registrovanim proizvodjačima koji rade na crno.

Od Ministarstva finansija traže da se u ovoj godini poljoprivrednicima koji predaju duvan legalnim otkupljivačima isplati 0,5 evra po kilogramu duvana.

Izvor: Beta

Pogledajte još