Kamate moraju u rikverc

BEOGRAD, 16. jun 2009. (FoNet) - Ukoliko banke koje su nezakonito podigle marže na već odobrene kredite ne budu htele dobrovoljno da ih vrate na pređašnji nivo i ne odustanu od ove loše prakse, građani treba da ih tuže, a u tome će im pomoći Narodna banka Srbije (NBS), izjavio je za Novosti Radovan Jelašić, guverner NBS.

Ako je ugovorom predviđeno da je kamatna stopa promenljiva, ona može rasti i padati, ali, marža ne bi trebalo da se menja, rekao je on.

U pitanju je nesmotrenost banaka koje su se kratkoročno zaduživale u inostranstvu, i plasirale novac na duži period. Zbog lošeg upravljanja rizikom, klijenti ne treba da plaćaju ceh, pojasnio je guverner.

Prema njegovim rečima samo neke banke su se ponele loše, što nije fer prema ostalim bankama. NBS će još ove nedelje uputiti pismo bankama da se izjasne da li će da vrate kamate na raniji nivo ili će nastaviti da se ponašaju kao i do sada.

Od njihovog stava zavisi šta ćemo savetovati klijentima. Ukoliko nastave po starom, mi ćemo građanima pomoći i savetodavno i pravno. Ali, mnogo bolje je da se iznađe rešenje mimo suda, jer je tako mnogo brže i jeftinije za sve strane, naglasio je Jelašić.

Pojedine banke krše ugovore i samim tim stavljaju na stub srama sve ostale. Slažem se da su sada krediti skuplji nego ranije, ali jedno je po višoj ceni odobriti nove kredite, a drugo retroaktivno ih podizati, istakao je on.

Govoreči o javnim dugovima guverner NBS je ocenio da smo se "nekako mnogo uljuljkali."

Sve želimo da rešavamo tako što ćemo se zaduživati, a malo radimo na unutrašnjem planu. Država ne naplaćuje prihode koliko je planirala, izdaci su mnogo veći, a štedi se na kapitalnim investicijama.

Što se ove godine zadužimo, treba dogodine i da vratimo. Naš javni dug nije uopšte mali i nije tačno da je manji nego kod drugih zemalja, na primer kod Rumunije, zaključio je Jelašić.

Pogledajte još