Deset najplaćenijih IT zanimanja kojim ćete zaraditi 14.000 evra mesečno

Jedna od profesija koje su doživele značajno povećanje zarade poslednjih godina je IT menadžer za bezbednost (IT Security Manager), čiji mesečni prihodi mogu da dostignu i do 11.000 evra.

Neprestana izloženost podataka onlajn dovela je do toga da ovo zanimanje bude ne samo traženo i dobro plaćeno, nego da kompanije čak žele dodatno da plate one koji su izuzetno stručni u ovoj oblasti.

Nešto manju zaradu od oko 10.000 evra mesecno ima Software Arcitect, i oni su jedni od najplaćenijih IT stručnjaka danas, a takođe, stručnjak za razvoj Android aplikacija (Android Developer) je takodje zanimanje kome u poslednje vreme najviše "skače cena" i čija mesečna primanja se kreću od 8.000 do 10.600 evra mesečno.

Tableti i pametni telefoni postaju sve dostupniji velikom broju ljudi, a Android vlada na tržištu, zbog čega i plata ovih stručnjaka u stopu prati najplaćenije IT poslove.

Međutim, ovo zanimanje izgleda čeka još svetlija budućnost, pa se predviđa da će ovo biti najbrže rastuće IT zanimanje i da će se ponuda poslova za razvoj mobilnih aplikacija do 2020. godine povećati za čak trećinu.

Pre nešto više od godinu dana u Beogradu je otvoren prvi obrazovni program specijalizovan za ovu oblast.

ITAcademy je jedino mesto na kojem se zainteresovani mogu obučiti za razvoj mobilnih aplikacija.

Izvršni menadžer ITAcademy Nikola Subotić je kazao da su i u Srbiji mobilne tehnologije sve prisutnije na tržištu, dodajući da stručnjaci koji se bave razvojem mobilnih aplikacija za Android i iOS operativne sisteme zaradjuju više od hiljadu evra mesečno.

"Od marta prošle godine, kada smo oformili novo odeljenja na ITAcademy za programere mobilnih aplikacija, odškolovali smo više desetina IT stručnjaka za ovu oblast, a interesovanje stalno raste, pre svega jer je to zanimanje, kao novo na ovom tržištu sve traženije, a dodatno što su početne plate u regionu već oko 600-800 evra", objasnio je Subotić.

Najavljivane prognoze porasta potražnje za IT stručnjacima su bile tačne, a o tome svedoči nedavno sprovedeno istraživanje koje pokazuje da se ove godine broj IT poslova povećao za skoro polovinu.

Samo u toku juna meseca na Nacionalnom birou za zapošljavanje u USA našlo se čak 18.200 novootvorenih radnih mesta u oblasti IT-ja.

Izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.