Egipat će se žaliti zbog nelegalnog penala protiv Brazila

BLUMFONTEJN, 15. juna 2009. (Beta-AP) - Pomoćni trener fudbalske reprezentacije Egipta Čoki Garib izjavio je da će se ta ekipa žaliti, pošto je sudija na današnjem meču protiv Brazila dosudio jedanaesterac za "karioke" posle odgledanog televizijskog snimka, što je zabranjeno.

Brazil je pobedio Egipat sa 4:3 golom Kake iz jedanaesterca u poslednjem minutu prve utakmice Grupe B Kupa konfederacija. Garib je rekao da će ekipa poslati žalbu Svetskojfudbalskoj federaciji (FIFA) pošto je sudija Hauard Veb na nedozvoljen način dosudio penal i isključio Ahmeda Al Muhamadija posle igranja rukom.

Egipaćani veruju da je Veb doneo ispravnu odluku, ali posle konsultacija sa četvrtim sudijom, koji je odgledao televizijski snimak.

"Ne žalimo se na sudiju već na način donošenja odluke", rekao je Garib.

Sudijama je dozvoljeno da se posavetuju sa svojim pomoćnicima, ali FIFA zabranjuje korišćenje snimaka. Al Muhamadi je rukom zaustavio šut Lusija, a zatim je pao na travu. Veb je dozvolio izmenu, ali mu je zatim pokazao crveni karton.

Engleski sudija je isključio fudbalera nakon što je na velikom ekranu na stadionu prikazan usporeni snimak incidenta.

"Dobro je što je fudbaler pao na travu jer je za to vreme četvrti sudija rekao glavnom šta se stvarno dogodilo. To je ispravna odluka pošto bi lopta sigurno ušla u gol", rekao je kapiten Brazila Lusio.

Pošto je Veb doneo ispravnu odluku FIFA možda neće reagovati, čak iako se utvrdi da je četvrti sudija Metju Briz video snimak na ekranu. Ali, fudbaleri se slažu da je Veb pre odluke razgovarao sa pomoćnikom.

"Ni glavni, ni linijski sudija nisu videli tu situaciju. Izgleda da ga je o tome obavestio četvrti sudija", rekao je Luis Fabijano, strelac drugog gola za Brazil.

FIFA je saopštila da će sačekati zvaničnu žalbu reprezentacije Egipta.

Pogledajte još