Đurić: Poseta Nikolića Kini istorijska i strateški važna

Predsednik Srbije će se prvog dana posete u Pekingu sresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Kećijangom i predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijangom

"U Kini se Srbija poštuje i ceni. Mi idemo da te odnose produbimo, da zemlji iz ove posete donesemo konkretnu političku i ekonomsku korist, a tradicionalnom prijateljstvu između Srbije i Kine novo poglavlje u kome će naša rukovodstva ostvarivati stateški dijalog o svim pitanjima od značaja", rekao je Đurić Tanjugu.

Đurić je naveo da će predsednik Nikolić predvoditi delegaciju Srbije koja će posetiti Kinu ističući da će ta poseta imati "po oceni samih domaćina istorijski i strateški karakter".

On je precizirao da će uz predsednika biti i jedan broj ministara iz vlade koji će razgovarati sa svojim partnerima i kolegama u kineskoj vladi.

Đurić je najavio da će prilikom boravka delegacije Srbije, ne samo u Pekingu već i Šangaju i drugim većima gradovima, biti potpisan veći broj međudržavnih sporazuma od značaja za razvoj političkih i ekonomskih odnosa između naših zemalja.

"Da budem vrlo konkretan - to će značiti da će prilikom ove posete biti potpisan, na primer, kreditni aranžman o izgradnji deonice od Obrenovca do Ljiga, što je izuzetno značajno za infrastrukturni razvoj naše zemlje", kazao je Đurić.

On je podvukao da će biti razgovarano i o političkim temama, podsetio da Kina tradicionalno podržava našu zemlju kada je reč o KiM i drugim pitanjima u međunarodnim forumima, kao i da glasamo jedni za druge u međunarodnim organizacijama.

Zajedno sa predsednikom Nikolićem, u Kini će boraviti i državna delegacija koju, pored savetnika predsednika, čine ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i ministar prostornog planiranja, rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević, kao i grupa uglednih privrednika.

"Jako dobro se razumemo kada je u pitanju odnos prema međunarodnom pravu, međunarodnom sistemu, UN kao krovnom činiocu u međunardnim odnosima za koji i naša i kineska strana imaju veliko poštovanje i u tom smislu i dijalog o reformi UN bio je od posebnog značaja u prethodnom periodu pa sam siguran da će i to biti pominjano", dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dveju zemalja bi trebalo u skoroj budućnosti da bude krunisano i otvaranjem radova na izgradnji Kineskog kulturnog centra u Srbiji koji će biti prvi kineski kulturni centar te vrste u ovom delu sveta.

"Tokom posete biće potpisan i međudržavni sporazum o osnivanju kulturnih centara što znači da i Srbija dobija priliku da na području ove najmnogoljudnije, u ekonomskom pogledu neverovatno značajne i u političkom pogledu nama bliske i miroljubive zemlje, počne da ostvaruje i kulturnu saradnju kroz mogućnost da što je više moguće ljudi upozna naš jezik, običaje i istoriju", rekao je on.

On je ukazao da kulturna razmena traje i danas rekavši da se malo zna da je, na primer, film "Montevideo, Bog te video" jedan od najpopularnijih evropskih filmova u Kini u poslednje vreme i da je više puta prikazivan na državnoj televiziji.

Nikolić će od 26. do 29. avgusta boraviti u zvaničnoj poseti Kini, gde će razgovarati sa najvišim kineskim zvaničnicima i privrednicima i učestvovati na Investicionom forumu.

Predsednik Srbije će se prvog dana posete u Pekingu sresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Kećijangom i predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijangom, dok će se sutradan sastati sa istaknutim kineskim privrednicima koji imaju poslovanje u Srbiji.

Nakon toga Nikolić putuje u Hangdžou gde će zajedno sa delegacijom privrednika iz Srbije i resornim ministrom učestvovati na Investicionom forumu sa ciljem predstavljanja investicionih mogućnosti u Srbiji.

Predsednik Srbije će potom posetiti industrijsku zonu visoke tehnologije, fabriku automobila Džili i susresti se sa zvaničnicima Đeđijang provincije.

Nikolić će na kraju posetiti Šangaj gde će se susresti sa zvaničnicima grada.

Blic

Pogledajte još