Završnica rekonstrukcije: Varnice zbog ministarskih kandidata

Rekonstrukcija Vlade do kraja sledeće nedelje trebalo bi da dobije konačni epilog glasanjem u parlamentu. Najpre će Vlada u subotu razmatrati Izmene zakona o ministarstvima, a zatim u nedelju o imenima novih ministara odlučuju stranački organi.
Pripremila Marija Savić Stamenić

Dok rekonstrukcija ulazi u završnicu, a mediji spekulišu o imenima novih ministara, sve su češći šumovi između koalicionih partnera. Najviše zbog kandidata za ministra finansija Lazara Krstića.

Potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović, komentarišući reči premijera Ivice Dačića da ne očekuje mnogo od eksperata, kaže da SNS od njih očekuje mnogo i da veruje da Srbija treba da ima mnogo Krstića.

Mislimo da treba da bude mnogo Krstića jer neće više biti mogućnosti da razni lobistički centri, tajkunski, uskopolitički krugovi određuju da li će neko biti ministar ili direktor", rekla je Mihajlović.

Krstićeva najava stezanja kaiša i ograničavanja rasta plata i penzija naljutila je PUPS. Njegov plan, kažu, još nisu videli ali poručuju da stavljanje plata i penzija na led nije prihvatljivo. I drugi koalicioni partner socijalista ima primedbe.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da budžet ne sme da se puni "stezanjem kaiša" građana Srbije, već novim investicijama i novim radnim mestima.

Prema njegovim rečima, ne treba priliv u budžetu da povećavamo tako što ćemo da otpustimo jedan broj radnika ili da povećamo porez "ionako posrnuloj privredi".

Budžet treba da punimo od novih investitora i novih radnih mesta", rekao je Marković.

Varnice i povodom drugih mogućih kandidata. Premijer je juče rekao da bi direktor Filharmonije Ivan Tasovac bio dobar ministar kulture, ali da taj resor ne pripada socijalistima.

I SNS isto tako možda ima mnogo bolje kandidate za ministre saobraćaja ili obrazovanja ali to nije kvota SNS-a, tako da nije baš uobičajeno da premijer sada govori o ministru kulture a da o tome nije bilo konsultacija", rekla je Zorana Mihajlović.

Rešenje jednačine sa više nepoznatih - kako će izgledati rekonstruisana Vlada trebalo bi da bude poznato za vikend.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kaže da očekuje da će sutra ili prekosutra biti održana sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojene izmene i dopune Zakona o ministarstvima.

Stefanović je rekao da će, ukoliko se to tako dogodi, sednicu republičkog parlamenta zakazati za ponedeljak, 26. avgust.

Ukoliko tako i bude, predsednik Skupštine sednicu, na kojoj bi se raspravljalo o Izmenama zakona o ministarstvima, zakazaće za ponedeljak, a potom bi do kraja sledeće sedmice trebalo da se glasa i o novim ministrima.

Izvor: RTS

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.