fbpx

EU tražila od Kosova da skine grb sa glasačkih listića

Brisel vrši pritisak na Prištinu da odustane od štampanja grba samoproglašene države Kosovo na glasačkim listićima za novembarske izbore i to će evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton jasno poručiti i Hašimu Tačiju, na novom trojnom sastanku u utorak, saznaju "Novosti“.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju neprihvatljivo da na izbornom materijalu budu obeležja Kosova, jer to narušava statusnu neutralnost Briselskog sporazuma. U tom slučaju, jasna je bio premijer, Srbi na izborima neće učestvovati.

Kako tvrde izvori “Novosti“, u EU su svesni da oko ovoga sa Srbijom “nema pregovora“ i da je jedini način da se obezbedi učešće kosovskih Srba na izborima, da se Priština natera da odustane od simbola.

Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, kaže za “Novosti“ da je Briselskim sporazumom nedvosmisleno utvrđeno da su izbori statusno neutralni.

Sever i dalje za bojkot
Dok Beograd “obara ruke“ sa Prištinom oko glasačkih listića, još nema dogovora sa predstavnicima Srba sa severa oko učešća na izborima. Iz četiri opštine na severu poručuju da i dalje ostaju pri bojkotu, jer smatraju da je izlazak na birališta kršenje Ustava.
Srbi u Ranilugu su se, s druge strane, okupili pod “barjak“ Srpske narodne partije Kosova, koja okuplja predstavnike gotovo svih stranaka.

“Opstrukcije Prištine oko listića dolaze iz straha od jačeg institucionalnog organizovanja i učešća Srba u odlučivanju posle izbora. Zato očekujemo da EU uloži svoj autoritet i obezbedi sprovođenje sporazuma“, poručuje Đurić.

Brisel ulaže velike napore da se glasanje na KiM održi i zbog toga se, prema saznanjima “Novosti“, u kabinetu Eštonove razmišljaju da EU, prvi put u svojoj istoriji, nadgleda jedne nacionalne izbore.

Cele protekle nedelje na Kosovu je boravila delegacija EU, iz Odeljenja za demokratsku podršku i izbore, koja je analizirala stanje na terenu i razgovarala sa svim relevantnim političkim subjektima, što je za “Novosti“ potvrđeno i u Kancelariji EU na Kosovu.

“Od rezultata njihove misije zavisiće i definitivna odluka da li će EU nadgledati kosovske izbore. U tom slučaju, OEBS će biti zadužen za njihovu organizaciju, a mi isključivo za monitoring“, rečeno je “Novostima“ u ovoj kancelariji.

Konačan dizajn glasačkih listića trebalo bi da bude utvrđen na sastanku Dačića i Tačija sa Eštonovom. Beograd će insistirati da na listiću budu samo nazivi izbornih lista učesnika, bez ikakvih pečata i grbova.

I u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova kažu da će izgled listića biti poznat tek sledeće nedelje, nakon sastanka u Briselu.


Večernje Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.