NIKOLIĆ U PEKINGU: Istorijski susret s kineskim vrhom

''U Kini se Srbija poštuje i ceni. Mi idemo da te odnose produbimo, da zemlji iz ove posete donesemo konkretnu političku i ekonomsku korist, a tradicionalnom prijateljstvu između Srbije i Kine novo poglavlje, u kojem će naša rukovodstva ostvarivati strateški dijalog o svim pitanjima od značaja'' rekao je Đurić za Tanjug.

Đurić je naveo da će Nikolić predvoditi delegaciju Srbije koja će posetiti Kinu, ističući da će ta poseta, po oceni samih domaćina, imati „istorijski i strateški karakter“.

Đurić je najavio da će prilikom boravka delegacije Srbije biti potpisan veći broj međudržavnih sporazuma.

''Da budem vrlo konkretan - to će značiti da će prilikom ove posete biti potpisan, na primer, kreditni aranžman o izgradnji deonice od Obrenovca do Ljiga, što je izuzetno značajno za infrastrukturni razvoj naše zemlje'' kazao je Đurić.

On je podvukao da će biti razgovarano i o političkim temama, podsetio da Kina tradicionalno podržava našu zemlju kad je reč o KiM i drugim pitanjima u međunarodnim forumima.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dveju zemalja trebalo bi u skoroj budućnosti da bude krunisano i otvaranjem radova na izgradnji kineskog kulturnog centra u Srbiji, koji će biti prvi kineski kulturni centar te vrste u ovom delu sveta.

Tokom posete biće potpisan i međudržavni sporazum o osnivanju kulturnih centara.

On je ukazao da kulturna razmena traje i danas, rekavši da se malo zna da je, na primer, film „Montevideo, Bog te video“ jedan od najpopularnijih evropskih filmova u Kini u poslednje vreme. Nikolić će od 26. do 29. avgusta boraviti u Kini.

Izvor: Kurir

Pogledajte još