NSA priznala namerno špijuniranje

U saopštenju NSA se navodi da su "otkriveni veoma retki primeri namernih prekoračenja ovlašćenja NSA", dodajući da se ne radi o kršenju Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi, niti antiterorističkog Patriotskog zakona, prenela je agencija AP.

Prema navodima iz tajnih dokumenata, koje je objavio odbegli američki službenik CIA Edvard Snouden, NSA je prekršio upravo ta dva zakona, podseća agencija.

Dva američka zvaničnika, koja su želela da ostanu anonimna, jer nisu bili ovlašćeni da daju izjave, otkrili su da je jedan analitičar ranije kažnjen zato što je koristio resurse NSA za praćenje bivše supruge.

Kancelarija generalnog inspektora NSA ove sedmice izvestila je Komitet američkog Senata za obaveštajne aktivnosti o svesnim prekoračenjima nadzora.

"Komitetu je rečeno da je u izolovanim slučajevima tokom proteklih deset godina veoma mali broj zaposlenih u NSA prekršio proceduru, pri čemu je u proseku zabeležen po jedan takav slučaj godišnje"
, navodi se u saopštenju koje je objavila senatorka Dajen Fajnstin, koja predsedava Komitetom.

"NSA me je obavestio da su preduzete disciplinske mere i sada detaljno razmatram svaki od tih slučajeva", istakla je senatorka Fajnstin.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još