Radnike poslao na odmor, pa preselio fabriku u Poljsku

Pedroni je 2. avgusta poželeo zaposlenima da uživaju na odmoru i rekao im da se vrate na posao za tri sedmice, piše Blic.

Iste noći je, ne obavestivši o tome radnike, počeo da rasklapa i priprema za transport u Poljsku mašine u fabrici za proizvodnju elektronskih komponenti, sa sedištem u mestu Formidjine, blizu Modene, na severu Italije.

"Da sam im rekao o planu za izmeštanje proizvodnje u inostranstvo, zauzeli bi fabriku i konfiskovali je. Prava istina je ta da sam želeo da moja fabrika opstane, za šta u Italiji više nije bilo uslova. Ne želim veći profit, želim samo da 'Firem' opstane", rekao je Pedroni (49).

Prema njegovim rečima, fabrika je od 2008. godine poslovala s gubitkom, bez izgleda na poboljšanje usled visokih poreza i doprinosa i skupe radne snage.

"Morao sam da donesem odluku. Naši konkurenti u Rumuniji i Poljskoj nude mnogo niže cene. Imao sam tri opcije - da zatvorim fabriku, da je izmestim, kao što su to mnogi uradili, ili da izvršim samoubistvo", kazao je Pedroni italijanskom radiju.

Premeštanje pogona u istočnu Evropu bila je, kako je istakao, jedina mogućnost za spas "Firema", koji je pre 50 godina osnovao Pedronijev deda.

Vest o zatvaranju pogona stigla je sa zakašnjenjem od desetak dana do 40 zaposlenih, koji su, razjareni, smesta razvalili fabričku kapiju i blokirali poslednjih 20 kamiona koji je trebalo da prevezu mašine u Poljsku. Najveći deo mašinerije je, međutim, dotad već bio prebačen.

Pedroni, koji se nalazi u Poljskoj, rekao je da je dobio pretnje smrću i da ne namerava da se u skorije vreme vrati u Italiju.

Fabrika u Poljskoj treba zvanično da bude otvorena 2. septembra, a sudbina italijanskih radnika još nije poznata. Pedroni je rekao da će petorici njih obezbediti posao u fabrici u Poljskoj, dok će u Italiji, na papiru, ostati 10 zaposlenih.

Tužilaštvo u Modeni najavilo je da će pokrenuti istragu oko zakonitosti zatvaranja fabrike, dok je lokalni političar Djankarlo Mucareli upozorio da radnici nisu "limun koji možete da cedite niti mašine koje možete da premeštate kako vam drago".

Afera je izazvala oprečna reagovanja u Italiji, podelila javnost i bacila svetlo na nisku stopu produktivnosti i visoku cenu radne snage u Italiji, pogodjenoj višegodišnjom ekonomskom krizom.

"Firem" je samo jedna od 27.000 italijanskih preduzeća, uključujući kompanije "Fijat" i "Indesit", koje su u poslednjih 10 godina premestile proizvodnju u inostranstvo, uglavnom u istočnu Evropu, radi smanjenja troškova proizvodnje.

Prema podacima italijanskog Instituta za spoljnu trgovinu, samo u Poljskoj posluje 737 kompanija koje kontrolišu Italijani i koje zapošljavaju 67.000 ljudi.

"Indesit" je u junu najavio zatvaranje 1.400 radnih mesta u Italiji zbog izmeštanja proizvodnje u Poljsku i Tursku, dok "Fijat" u Poljskoj ima više od 4.000 zaposlenih.

Izvor: Blic

Pogledajte još