SNS prelomio: Dejan Ristić je novi ministar kulture

Posle niza sastanaka u protekle dve nedelje gde je Ristić čelnicima SNS konačno je odlučeno da baš on zameni Bratislava Petkovića čiji je rad na mestu ministra ocenjen kao razočaravajući delovanja sa mesta ministra.

Dejan Ristić je juče za “Blic” rekao da još uvek ne može da komentariše svoje eventualno imenovanje na mesto ministra kulture.

Rekonstrukcija i veći budžet

Kako saznajemo, Dejan Ristić je čelnicima Srpske napredne stranke predložio tim saradnika i predočio svoj program koji, između ostalog, predviđa što bržu rekonstrukciju važnih institucija kulture u našoj zemlji - Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti.

Takođe, Dejan Ristić je tražio da se izdvajanja za kulturu povećaju sa sadašnjih 0,65 na jedan procenat ukupnog državnog budžeta na godišnjem nivou.

"Kao ozbiljan čovek i profesionalac poštujem proceduru državne administracije. Mogu samo da poručim da ću, ako postanem ministar, dati sve od sebe uz pomoć stručnih i motivisanih ljudi da unapredim kulturu i umetničko stvaranje u Srbiji", rekao je Ristić.

Kako saznajemo, za imenovanje Dejana Ristića na mesto ministra kulture posebno se založio predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle nekoliko susreta s njim na obeležavanjima državnih jubileja i kulturnim manifestacijama...

Nikolić je kolegama Ristića opisao kao ozbiljnog i obrazovanog čoveka čiji nje profesionalni autoritet nesumnjiv, i založio se za njegovo imenovanje na mesto ministra kulture u vrhu SNS-a. Predsednik odbora za kulturu SNS-a dramski pisac Radoslav - Lale Pavlović se nije slagao sa Nikolićevim predlogom iako je njegov savetnik za kulturu, jer je na sastancima glavnog odbora stranke nekoliko puta upitao kolege zašto smo išli na izbore kada na mesto ministra kulture postavljamo vanstranačku ličnost?

Pavlovićev predlog za ministra kulture bio je Zoran Avramović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i provereni kadar SNS-a.


Biografija Dejana Ristića

Dejan Ristić je rođen 1972. godine. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a sada privodi kraju doktorske studije. Autor i koautor je većeg broja knjiga i naučnih radova među kojima su: „Oduzimanje, devastacija i narušavanje imovine SPC na području sadašnje eparhije šumadijske“, „Obnova spomenika oslobodilačkih ratova“, „Jugoslovenska kulturna politika u sferi likovnih umetnosti u prvim godinama posle raskida sa Informbiroom“.

Pohađao je specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja holokausta.

Posebnu pažnju posvetio je istraživanju holokausta, kao i njegovoj percepciji u poratnom periodu.

Član je nacionalne delegacije Republike Srbije pri radnoj grupi za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja holokausta. Dao je ključni doprinos prijemu Republike Srbije u punopravno članstvo ove međudržavne organizacije 2011. Inicijator je uspostavljanja Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu (16. decembar).
Inicijator i/ili stručni konsultant u realizaciji više međunarodnih naučnih skupova i izložbi.

Izvor: Blic

Pogledajte još