Najpoznatiji kineski bloger uhapšen zbog prostitucije

Sjue, čija razmišljanja svakodnevno na internetu čita 12 miliona ljudi, uhapšen je, kako prenose mediji, u petak veče dok je bio sa 22. godišnjom prostitutkom.

"Njih dvoje su priznali da su uhvaćeni u prostituciji. Oni su trenutno u pritvoru", saopštila je pekinška policija, navodeći da je hapšenju prethodila dojava građana.

Njegovo hapšenje usledilo je posle pisanja na blogovima u kojima je tražio od vlasti da na transperentan način obaveštavaju javnost o zagađenju u zemlji, a aktuelizovao je i problem trgovine decom.

Agencija podseća da je Sjue, koji je američki državljanin, uhapšen u trenutku novih mera kontrole na internetu koju kineske vlasti sprovode već nekoliko sedmica.

Na kineskim društvenim mrežama pojavila se u međuvremenu informacija da je takođe uhapšen novinar zbog "širenja dezinformacija i glasina na internetu".

Vlasti su navele da je reč o novinaru lista "Nju ekspres" koji se preziva Liu, a pojavila se i potvrda supruge novinara Liu Hua da je on u petak uhapšen.

Na svom nalogu na društvenoj mreži Sina Veibo Liu je prošlog meseca optužio bivšeg zamenika gradonačelnika megalopolisa Čonginga Ma Kidženga za zanemarivanje dužnosti tokom restrukturiranja jednog javnog preduzeća, što je firmu koštalo nekoliko miliona dolara.

Funkcioner Ma je sada zamenik direktora vladine službe zadužene za industriju i trgovinu.

Izvor: b92

Pogledajte još