U Srbiji i dalje gotovo 100.000 izbeglica

BEOGRAD, 16. juna 2009. (Beta) - Više od decenije nakon završetka ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u Srbiji se još nalazi 97.000 izbeglica i nešto više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije, saopšteno je u utorak povodom 20. juna – Svetskog dana izbeglica.

Na konferenciji za novinare Grupe 484, predstavnica Komesarijata za izbeglice Danijela Popović-Roko podsetila je da je UNHCR u drugoj polovini prošle godine Srbiju svrstao među pet zemalja u svetu sa dugotrajnom izbegličkom krizom čije rešavanje zahteva zajedničku akciju.

Ona je rekla da je broj interno raseljenih sada značajno veći od broja izbeglih jer je u proteklom periodu oko 250.000 izbeglica dobilo državljanstvo Srbije ili se vratilo u svoje domove.Popović-Roko je ukazala da postoji i najugroženija populacija "interno-interno" raseljenih, odnosno oko 20.000 ljudi koji su isterani iz svojih domova ali koji nikada nisu napustili Kosovo i Metohiju, odnosno onih koji su prešli u druge srpske sredine u toj pokrajini.

Pogledajte još