Berane: 500 osoba se otrovalo vodom

Higijensko-epidemiloška služba Doma zdravlja u Beranama u saradnji sa Institutom za javno zdravlje sprovodi epidemiloška istraživanja, a građanima se do dobijanja rezultata preporučuje da za piće upotrebljavaju flaširanu ili prokuvanu vodu.

Direktorka beranskog Doma zdravlja Zuhra Hadrović rekla je za TVCG da je klinička slika obolelih blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku.

Jedan broj oboljenih imao je dijareju i povišenu telesnu temperaturu. Za sada nema sumnje da je reč o istom izvoru zaraze, jer se građani sa identičnim simptomima lekarima javljaju i danas.

Najteža situacija čini se da je bila u Dispanzeru za decu, gde je, kako pišu Vijesti, vladalo potpuno vanredno stanje i uvedena dežurstva u subotu popodne i nedelju, kada, inače, ovaj dispanzer ne radi. Juče, takođe do podne, samo u ovom dispanzeru je pregledano oko dvesta pacijenata, od najmanjih do onih od 18 godina.

Koliki je broj onih koji se sami leče kući, i koji nisu tražili pomoć od lekara, teško je proceniti, ali se veruje da je još dva ili tri puta veći, pišu podgoričke Vijesti.

Na infuzije se moralo čekati u redu, a lekari su pacijentima sa blažim simptomima davali infuzione rastvore koje će piti kući. Veliki broj dece manjeg uzrasta upućen je na hospitalizaciju na Dečje odeljenje Opšte bolnice, koje je vrlo brzo popunjeno najtežim slučajevima, pišu Vijesti

U prilog činjenici da je epidemija uzrokovana vodom iz gradskog vodovoda govori podatak da su svi pacijenti samo sa područja grada i gradskih naselja koja se vodom snabdevaju sa gradskog vodovoda.

Ono što je poznato je to da se u području kuda prolazi gradski vodovod već više od mesec dana izvode radovi na putu Berane – Lubnice, i da je u više navrata, naročito poslednjih dana, voda bila izrazito prljava, piše portal Vijesti.me

B92

Pogledajte još